Play ponuda

'Horvatinčić je vozio pet puta brže od dopuštenog'

shimmer fallback

Horvatinčićev gliser jurio je brzinom od 26 čvorova prije sudara s talijanskom jedrilicom.

29.8.2012.
14:26
Play ponuda

Na Županijskom sudu u Šibeniku u srijedu je svjedočilo još šest svjedoka u postupku protiv Tomislava Horvatinčića, optuženog da je 16. kolovoza 2011. godine kod Primoštena skrivio pomorsku nesreću u kojoj je poginuo talijanski bračni par - Francesca Salpietra i Marielle Patella.

Najvažnije je svjedočenje Ivana Paušića, koordinatora Službe nadgledanja i upravljanja pomorskim prometom iz Splita, koji je iznio podatke koje je zabilježio radarski sustav - evidentirao je položaj i brzinu jedrilice na kojoj su bili poginuli Talijani, ali i Horvatinčićeva glisera.

Izjavio je da je Horvatinčićev gliser jurio brzinom od 26 čvorova prije sudara s talijanskom jedrilicom.

"Riječ je o peterostruko većoj brzini od dopuštene", posvjedočio je Paušić.

Jedrilica na kojoj su bili stradali Talijani vozila je brzinom od samo četiri čvora.

Nije snimljen sraz plovila

Paušić je kazao kako radar nije uspio snimiti plovila u trenutku sraza zbog fizičke prepreke, no snimio je ostatak njihove putanje. Potvrdio je da prije ili za vrijeme nesreće Horvatinčićev gliser nije bio bliže od 300 metra od obale.

Na sudu u Šibeniku svjedočio je i pomorski policajac Ivo Bulat koji je nakon nesreće telefonski kontaktirao Horvatinčića. Prisjetio se kako mu je zagrebački poduzetnik rekao da je u nesreći poginulo dvoje ljudi, a na Bulatovo pitanje zašto ih ne pokupi, Horvatinčić mu je odgovorio da su tijela vjerojatno potonula. Prema svjedočenju Bulata, Horvatinčić je bio u šoku, no nije mu spominjao kvar na motoru glisera.

Uz koordinatora Paušića i pomorskog policajca Bulata, svjedočila su još trojica šibenskih policajaca koji su prvi došli do mjesta nesreće te djelatnik primoštenske marine Kremik, koji je također odmah nakon nesreće bio na talijanskoj jedrilici.

Suđenje Horvatinčiću nastavlja se 4. rujna.

specijal-201012070191004-Stravična nesreća kod Primoštena

Play ponuda
Play ponuda