KATASTROFA JE ZA DLAKU IZBJEGNUTA ' / Vatra je gutala sve pred sobom, radnici su bili u velikoj opasnosti'

'Vrlo teško je bilo savladati toliki požar. Unutra se nalazilo 10 tisuća litara nafte koja se zapalila...', ispričao je zapovjednik JVP-a Osijek.

26.2.2015.
15:07

Uzrok požara u hali s gorivom osječke tvrtke za preradu plastike Drava International tehničke je prirode, izazavan je probojem izolacije na glavnim električnim vodovima od agregata prema hali, a uslijed taljenja vodova zahvaćeni su i spremnici za gorivo, izvijestila je osječko-baranjska policija na konferenciji za novinare u četvrtak.

Vrlo teško je bilo savladati toliki požar

"Prepoznali smo da se radi o ugljikovodicima, a poslije smo od radnika i direktora tvrtke dobili i potvrdu da se unutra nalazilo 10 tisuća litara nafte koja se zapalila iz nama trenutno nepoznatog razloga. Vrlo teško je bilo savladati toliki požar. Objekat je jako nezgodan, a i puhao je jak sjeveroistočni vjetar koji je gurao plamen unutar opožarenog objekta. Požar je izbio na limeni krov koji se isavijao, popucao i propao u halu. Na taj dio hale koji je gorio naslanja se energana u kojoj su bili pogonski motori, a iza te hale se nalazila kompresorska stanica, a čitav daljnji prostor je prepun strojeva i ogromne količine polietilenteraftalata u komadićima i postojala je velika opasnost da se požar proširi na te dijelove. Na sreću uspjeli smo sve to zaustaviti", kazao je Boris Banjan zapovjednik Javne vatrogasne postrojbe Osijek nakon što je požar lokaliziran za Glas Slavonije.

Radnici uspjeli pobjeći u zadnji trenutak

Banjan je dodao da je materijalna šteta sigurno velika, ali je spriječeno širenje požara na strojeve velike vrijednosti, barem prema izjavama direktora tvrtke i njegovih suradnika. Svi vatrogasci Osijeka i profesionalni i dobrovoljni, okupili u vrlo kratkom roku.

Radnici koji su se u trenutku izbijanja požara nalazili u krugu tvornice uspjeli su pobjeći van iz hale, no sve njihove stvari ostale su u unutrašnjosti.

Bilo je kritično

Osječko- baranjski župan Vladimir Šišljagić koji je izašao na mjesto događaja rekao je da je bila kritična situacija s obzirom da je požar izbio u dijelu gdje su spremnici goriva. Obližnje naselje ni u jednom trenutku nije bilo u opasnosti, dodao je.

U spremnicima je bilo oko tri tisuće litara goriva

Prema prikupljenim informacijama, u spremnicima koje je zahvatio požar, bilo je oko 3 tisuće litara goriva, rekao je glasnogovornik PU Darijo Premec na konferenciji za novine.

Nije bilo ljudskog faktora

Na novinarski upit ima li u uzrocima požara ljudskog faktora ili nemara Premec je odgovorio niječno, dodavši kako je u pitanju "tehnički uzrok".

Požar zahvatio cijelu halu

Požar se raširio po cijeloj hali, a kolika je točno materijalna šteta utvrdit će se naknadno, rekao je Premec.

U hali s gorivom požar je izbio oko 20,40 sati u srijedu, ugašen je oko 23,30 sati i u njemu nitko nije ozlijeđen. Tijekom gašenja privremeno je, do 21,38 sati, bio obustavljen promet željezničkom prugom Osijek-Vinkovci.

Policija će o požaru uputiti posebno izvješće nadležnom Državnom odvjetništvu.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali