Splitska policija kazneno je prijavila maloljetnika zbog kaznenog djela izazivanja nereda iz mržnje, a za koje je predviđena kazna i do pet godina zatvora. Riječ je o incidentu koji se dogodio 8. lipnja u Marmontovnoj ulici u središtu Splita o kojem je policija jučer dovršila kriminalističko istraživanje nad maloljetnikom. On je jučer predan pritvorskom nadzorniku.

Lakše ozlijeđen državljanin Ukrajine

Njega se sumnjiči da je sudjelovao u organiziranom napadu na dvojicu stranaca, pri čemu je jedan od njih lakše ozlijeđen.

"Prema iskazima dvojice oštećenih stranih državljana, u utorak tijekom večeri, nakon što su napustili Strossmayerov park, u Marmontovoj ulici na njih je nasrnulo nekoliko njima nepoznatih muških osoba te su prema njima bacili bocu koja nikoga nije udarila. Državljanin Ukrajine (39) zadobio je lakše tjelesne ozlijede, a 25-godišnji državljanin Rusije nije ozlijeđen. Na mjestu događaja obavljen je očevid i provodi se istraživanje", izvijestila je splitska policija.

Uhićeni maloljetnik otprije poznat policiji

Slobodan Dalmacija piše kako je prijavljeni maloljetnik od ranije poznat policiji po svome problematičnom ponašanju. Te je večeri u Đardinu, gdje se održavao Split Spring festival, zajedno s nekolicinom svojih znanaca uočio tri strana državljanina koji su nosili dresove ruske reprezentacije koja sudjeluje na međunarodnom pripremnom turniru ulične košarke ("tri na tri") u Splitu, a u sklopu kvalifikacija za Olimpijske igre u Tokiju.

Huligani su se košarkašima najprije obratili na engleskom jeziku te ih počeli vrijeđati i provocirati pozivajući ih na fizički sukob. Potom je uslijedio napad u Marmontovoj ulici.