HRVATSKA POŠTA U PAR KLIKOVA DIJELI MOBITELE? / Ne nasjedajte na ovu poruku, riječ je o ozbiljnoj prevari!

Građanima će najprije stići anketa o zadovoljstvu uslugama, a nakon nje i zahtjev za popunjavanjem podataka te uplatom jednog dolara kako bi njihov mobitel stigao na kućnu adresu

10.8.2020.
13:29
Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Ako ste kojim slučajem ovih dana ispunjavali anketu o zadovoljstvu uslugama Hrvatske pošte i ako još dobijete poruku u kojoj vam HP nasumičnim odabirom daruje mobitele, ne nasjedajte, jer ćete biti prevareni. Naime, prevaranti su ovog puta uložili nešto više truda te koristeći logotip Hrvatske pošte, nastoje izmamiti novac, ali i osobne podatke građana.

Simbolični dolar

Da bi osvojili mobitel, građani trebaju ispuniti spomenutu ankete te nakon toga upisati svoje podatke i uplatiti simboličan iznos od jednog dolara kako bi mobitel bio dostavljen na kućnu adresu, opisuje detalje ove prijevare Slobodna Dalmacija.

No, uz dolar, građani tako prevarantima daju ime, prezime te druge podatke, među kojima je i broj bankovne kartice. Iz pošte poručuju građanima da ne nasjedaju na komentare "zadovoljnih dobitnika" kojima je "danas dostavljen mobitel".

Lako prepoznati prijevaru

"Radi se o lažnim nagradnim igrama, kao što se zna plasirati trgovačkim lancima i slično. Naše nadležne službe to uvijek prijavljuju CERT-u, a mi obavijest za korisnike također postavimo na našim platformama. Ono što je svakako pozitivno jest činjenica da korisnici sami u slučaju sumnje kontaktiraju nas ili trgovački lanac koji se pojavljuje kao lažni nositelj neke nagrade igre i pitaju je li nagradna igra autentična, jer već i sami prepoznaju phishing kampanje, mailove i slično", poručuju iz Hrvatskih pošta.

Otkrili su i da se prijevara može lako otkriti, jer su oni koji stoje iza nje koristili stari logotip HP-a, a niti jezik im nije jača strana, pa su česte gramatičke pogreške.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Zaštitne maske za lice troslojne - 50 komada
22,12kn55kn
Mekane i udobne, pružaju zaštitu od 95%.
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali