UPALILI SE SVI ALARMI / Hrvati uhićeni u Srbiji, u autu im pronašli radioaktivni gromobran: I policajci su se morali riješiti odora, svi su pregledani u bolnici

Image
Izvor: Davor Javorovic/PIXSELL

Glava gromobrana pronađena je u prtljažniku u rezervnom kotaču auta hrvatskog državljanina

7.3.2023.
10:18
Davor Javorovic/PIXSELL
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

U subotu je oko 20.30 sati na graničnom prijelazu između Srbije i Hrvatske, na području grada Sombora detektiran opasan nivo radijacije u putničkom vozilu. Policija navodi da su u prtljažniku Audija pronašli radioaktivnu glavu gromobrana.

"Policija je uhitila tri osobe koji su građani Republike Hrvatske zbog osnovane sumnje da su počinili kazneno djelo unošenja opasnih materija u Srbiju i nedopušteno prerađivanje, odlaganje i skladištenje opasnih materija. Granična policija ih je zatekla na graničnom prijelazu Bezdan u autu marke Audi, a u prtljažniku auta je pronađena radioaktivna glava gromobrana. Oni su privedeni uz kaznenu prijavu javnom tužilaštvu u Somboru", priopćila je srpska policija.

Image
HRVATI UHIĆENI NA LICU MJESTA /

Incident na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije: Detektiran opasan nivo radijacije u autu

Image
HRVATI UHIĆENI NA LICU MJESTA /

Incident na graničnom prijelazu između Hrvatske i Srbije: Detektiran opasan nivo radijacije u autu

Glava gromobrana pronađena je u prtljažniku u rezervnom kotaču u autu hrvatskog državljanina L.M. (49), javlja Kurir. Vrlo brzo, prema pisanju Soinfo.org, za Sombor su otišli i stručnjaci s Instituta za nuklearne znanosti u Vinči, koji su potvrdili da se u autu nalazi radioaktivni materijal.

Podnesene kaznene prijave

Prisutnost radioaktivnih materijala, alarmirali su postavljeni senzori na graničnom prijelazu. Prema neslužbenim informacijama, senzori su se oglasili upozoravajući na visok nivo zračenja i prisutnost

„ozbiljne količine” radioaktivnog materijala. Vozač i dvoje putnika uhićeni su na graničnom prijelazu, a srpska policija je protiv njih podnijela kaznenu prijavu. Još nije poz ato je li im određen i pritvor.

Prema informacijama Jutarnjeg lista, svi koji su bili u blizini radioaktivnog materijala, pa tako i granični policajci i carinici Srbije, morali su se riješiti svojih odora, a potom su pregledani u bolnici u Somboru. Za sada nemaju nikakve simptome akutnog radijacijskog sindroma kao što su povraćanje, mučnina, glavobolje, promjene na koži itd., ali će preventivno biti pregledani i na Institutu za medicinu rada u Beogradu, gdje imaju svu potrebnu dijagnostičku opremu kojom se može otkriti je li došlo do proboja zračenja u tijelo.

U Srbiji 3600 radioaktivnih gromobrana

Inače, u Srbiji je preko 3600 radioaktivnih gromobrana bilo postavljeno na javnim stambenim i gospodarskim objektima. Iako su još 2014. godine morali biti uklonjeni sa svih objekata, prema pisanju portala Novosti.rs iz 2018., ‘‘radioaktivni gromobrani nalaze se na 632 objekta - stambene zgrade, gospodarske hale i drugim objektima širom Srbije".‘

Radioaktivni gromobrani koriste radioaktivno zračenje za ionizaciju zraka. Time se povećava vodljivost zraka pa se tako usmjerava i pomaže pražnjenje atmosferskog elektriciteta na željenom mjestu, piše 24sata. Sam gromobran nije opasan dok stoji okomito, ali kad se nagne prema dolje ili padne, ionizirajuće zračenje se proteže 300 metara u smjeru u kojem je okrenut. U Hrvatskoj je zabranjeno korištenje takvih gromobrana.

Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču