HERNADI JE PREPUŠTEN 'STRAHU OD ISTRAŽNOG ZATVORA': / Ustavni sud odbacio njegovu tužbu; Nije naveo konkretne razloge

Ustavni sud RH odbacio je njegovu ustavnu tužbu jer nije naveo konkretne i ozbiljne razloge za svoj "strah od istražnog zatvora",

15.8.2020.
9:48
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zsolt Hernádi, zimus u Zagrebu osuđen u odsutnosti na dvije godine zatvora zbog davanja mita u slučaju Ina-MOL, neće moći prkositi pravdi zbog "straha od istražnog zatvora", piše u subotu Večernji list.

Ustavni sud RH odbacio je njegovu ustavnu tužbu jer nije naveo konkretne i ozbiljne razloge za svoj "strah od istražnog zatvora", koji sam po sebi nije dostatan da bi se zanemarile okolnosti zbog kojih mu je određen.

Hernádi je tužbu podnio jer je Vrhovni sud u ožujku prihvatio žalbu USKOK-a protiv odluke Županijskog suda u Zagrebu o ukidanju istražnog zatvora. Mađarska je neizručenje pravdala sigurnosnim interesima te se Hernádi pozivao i na pravilo "ne bis in idem" – ne dvaput (suditi) o istom, zbog kojeg su Njemačka i Austrija odbile postupati po europskom uhidbenom nalogu, a i Interpol ga je skinuo s liste.

Mađarska je odbila postupiti po EUN-u i nakon što je podignuta optužnica, ali tada je Županijski sud u Zagrebu tražio tumačenje Suda EU koji je obrazložio kako se EUN ne može odbiti s pozivom na odluku državnog odvjetništva o odbačaju istrage, pokrenute protiv nepoznatog počinitelja, a u kojoj je Hernádi ispitan samo kao svjedok. Ali sud u Mađarskoj opet je odbio EUN (na snazi u drugim državama EU) obrazlažući ovaj put i kako se u Hrvatskoj ne može očekivati neovisno i nepristrano suđenje. I Interpol je 17. studenoga 2018. aktivirao međunarodnu potragu tako da je Hernádija opet preplavio "strah od istražnog zatvora".

Vrhovni sud je obrazložio kako za zatvor ima razloga i u žalbenom postupku pa i za potrebe izvršivosti kazne bude li pravomoćno izrečena, piše u subotu Večernji list.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali