Upisao se u knjigu gostiju i otad mu nema traga

Na iznimno teškom terenu punom litica i jaruga na visokoj temperaturi treći dan se traga za nestalim češkim turistom na Biokovu.

28.7.2013.
13:07
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

"Potraga za nestalim češkim turistom zapravo neprestano traje, a nije ni noćas prekinuta. Naprotiv, upućeni su psi i potražni timovi. U pet sati ujutro potraga je pojačana s većim intenzitetom. Trenutno se u planini nalazi 55 spašavatelja s psima, a ekipa u helikopteru također pomaže ekipi na terenu", rekao je Vinko Prizmić iz GSS-a.

Svi oni pokušavaju pronaći Čeha koji je u četvrtak došao do vrha Biokova, Svetog Jure, a onda mu se gubi svaki trag. "On se čak i upisao u knjigu tamo na vrhu, a to je bilo prije tri dana oko 10.30 sati. Nakon toga, krenuo je prema dolje. Međuti, Sveti Ilija je izuzetno težak vrh, pun litica, labirinata i klopki i ako se imalo skrene s puta, naći ćete se u bezizlaznoj situaciji. To je područje na kojem smo do sada imali dosta intervencija, a dosta njih je bilo s fatalnim ishodima", objasnio je Prizmić.

Da nije išao sam, vjerojatno bi ga brzo spasili

GSS-ovci se uporno trude da pošalju turistima poruku da ne kreću u planinarenje sami i nepripremljeni. "Najveći je problem kada netko ode sam pa niti on sam gdje se nalazi, a posebno mi koji ga trebamo locirati. Ako mu se bilo što dogodi, ako ne ponese dovoljnu količinu vode ili slično, on se nalazi u životnoj pogibelji i zapravo mi imamo situaciju da mi doista ne znamo gdje bi se nestali turist mogao nalaziti. Pretražujemo ogromno područje, a da se pridržavao nekih naputaka i da nije išao sam, vjerojatno bi njegovo spašavanje bilo brzo i učinkovito", zaključio je Prizmić.

Možda će te zanimati

Telegram

Još iz rubrike

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali