Play ponuda

Fatalnoj bankarici zbog propisane terapije sud dozvolio da odgovara sporije

shimmer fallback
9.9.2014.
19:39
Play ponuda

Kombinirano vjestacenje kardiologa, vjestaka sudske medicine i neuropisijatra potvrdilo je kako je optuzena bankarica, sto se tice kardioloskih nalaza, sposobna pratiti i aktivno sudjelovati na glavnoj raspravi. Ustvrdili su kako su njezini problemi sa srcem reakcija na neugodnu situaciju koju predstavlja kazneni postupak protiv nje.

Jasmini Bilonic dijagnosticirane su tahikardija i dystonia neurovegetativa. Tahikardija je poremecaj u radu srca koji je uzrokovan stresnim situacijama te joj je propisan lijek Concor koji usporava rad srca u slucaju pretjeranog nerviranja.

Kardiolog dr. Petar Lozo i vjestak sudske medicine dr. Antonio Alujevic smatraju kako je, sto se tice problema sa srcem, sposobna pratiti sudenje i suradivati s braniteljem. Konacan sud sto se tice psihickog stanja ostavili su neuropsihijatru jer je, kako su se izjasnili, njima nemoguce predvidjeti sto ce se dogoditi kada optuzena Bilonic bude ponovno izlozena istom stresu.

Propisan Normabel

Za drugu dijagnozu koja se ubraja u neuroze joj je propisan Normabel koji umiruje tjeskobu. Navedeni poremecaj ne spada u bolest vec u reakciju pojedinca na neugodnu situaciju, naveo je u svom misljenju neuropsijijatar prof. Borben Uglesic.

U forenickom smislu dr. Uglesic smatra kako je raspravna sposobnost bankarice neporemecena. Medutim, s obzirom da joj je propisana terapija lijekovima koja bi mogla usporiti fizicke funkcije preporucio je vodenje sudenja sporijim ritmom, sukladno stanju optuzene.

'Zakazao sam nastavak rasprave za pocetak listopada te cemo tada nastaviti dokazni postupak', saznaje Slobodna Dalmacija od suca Slavka Lozine.

Poticanja zlouporabe

Sudenje je prekinuto u lipnju kada je Jasmina Bilonic zavrsila u bolnici na pretragama zbog problema sa srcem koje je imala. Nakon toga je pustena na kucnu njegu i napravila je niz pretraga ciji nalazi su prilozeni sudu koji je pozvao trojicu vjestaka da ocijene njeno stanje. Optuzena je sa fratrom Simom Nimcem koji se tereti se za zlouporabu polozaja i ovlasti kada je prodao crkveno zemljiste i uzeo 9,8 milijuna kuna.

Bankarica Bilonic tereti se za poticanje na zlouporabu. Kupoprodaja zemljista dogodila se polovicom 2011. godine, a crkvene vlasti tvrde kako je za nju Nimac morao imati pisano ovlastenje biskupa sukladno kanonskom pravu. Na sudenju je do sada salusan niz svjedoka i dokazni postupak se blizi kraju. http://www.slobodnadalmacija.hr/Crna-kronika/tabid/70/articleType/ArticleView/articleId/256604/Default.aspx

Play ponuda
Play ponuda