Mislili smo da dječaku nema spasa, ali nismo odustali

Svoj prvi dolazak u Hrvatsku peteročlana obitelj iz češke Ostrave neće pamtiti po dobrome.

29.6.2012.
11:37
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Zadarska je policija izvijestila o dvjema nesrećama koje su se u četvrtak dogodile na području županije. U prvoj se nesreći zamalo utopilo dijete, dok je u drugoj nesreći jedan muškarac izvučen iz mora, ali mu, nažalost, nije bilo pomoći te je preminuo u bolnici.

Prva se nesreća dogodila oko 18 sati na Viru. Policija je priopćila da je šestogodišnje dijete, državljanin Češke, na neutvrđen način upalo u bazen u sklopu apartmana na Viru i zamalo se utopilo. Dijete je u besvjesnom stanju prevezeno u Opću bolnicu Zadar, gdje je zadržano na liječenju.

Svoj prvi dolazak u Hrvatsku i prvo ljetovanje, koje im je platio najstariji sin, peteročlana obitelj iz češke Ostrave tako neće pamtiti po dobrome.

Šok samo nekoliko sati nakon dolaska

Samo nekoliko sati nakon što su stigli u apartman na otoku Viru, njihovo najmlađe dijete, šestogodišnji sin, palo je u bazen. Prisebnošću direktora apartmanskog hotela Siniše Vajnhala (30) i njegova prijatelja Gorana Ernjakovića (47), koji se tamo slučajno zatekao, dječak je spašen i prevezen u Opću bolnicu Zadar.

"Čim smo sjeli pokraj bazena, ugledali smo kako nešto pluta na dnu. Pomislio sam da je krpa ili ručnik, a onda shvatio da je dijete. Izvadio sam ga van, odmah smo zvali Hitnu, počeli mu davati umjetno disanje i masirati srce", vidno šokiran i potresen prepričava Siniša, a Goran kaže da je liječnica iz Hitne cijelo vrijeme s njima bila na telefonu i davala im upute što da učine.

Svi su htjeli pomoći

Skupilo se odmah puno ljudi, s terase i obližnje plaže, svi su htjeli nekako pomoći, ali kako dječak nije davao znakove života, neki su se, valjda zbog šoka, okrenuli i otišli.

"Ostala smo samo nas dvojica i jedna gospođa s plaže, a liječnica iz Hitne, koja nas nikako nije mogla pronaći, samo je govorila da ne odustanemo od reanimacije. Mislio sam da traje vječnost, ne znam koliko, možda 10 ili 20 minuta. Stvarno ne znam, to mi je dijete stalno pred očima i slike mi se miješaju", kaže Goran, a Siniša dodaje da je dijete uspjelo izbaciti vodu iz sebe i počelo davati znakove života.

Nakon što ga je Hitna odvezla, liječnica je nazvala Vajnhala, zahvalila mu i rekla da su dječaka živoga dovezli u bolnicu.

Roditelji, koji su prije nesretnog slučaja s dječakom bili na bazenu, udaljili su se samo na trenutak i dijete tada nije bilo u vodi, tvrdi Siniša i napominje da su ljudi u šoku i pod sedativima.

"Možete zamisliti kako se osjećaju, prvi put u životu došli su na more. Cijelo jutro dječak se s rukavićima na rukama na bazenu igrao s ostalim mališanima, svi su skakali na jedan čamčić, igrali se pumpom za vodu. Zašto ih je kasnije skinuo, je li htio sam skočiti na čamac, izmjeriti dubinu vode, nitko ne zna", kazao je.

Direktor Vajnhal čuo se jutros već nekoliko puta s dežurnom liječnicom i ona mu je potvrdila da je dječak dobro prebrodio noć i da je stabilan.

Preminuo 41-godišnjak

Druga se nesreća dogodila oko 20 sati u Posedarju, kad su građani iz mora izvukli 41-godišnjeg muškarca koji nije bio pri svijesti. Muškarac je kolima Hitne pomoći prevezen u Opću bolnicu u Zadru, gdje je oko 21 sat preminuo.

Uzrok smrti i druge okolnosti događaja još se utvrđuju.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali