U stravičnoj pomorskoj nesreći koja se dogodila u subotu kod uvale Svršata vela na Kornatima poginuo je 14-godišnji Nizozemac. Na njega je gliserom naletio 20-godišnji mladić iz Zagreba, koji ga je vukao za sobom na gumenom kolutu. Mladić je plovilom upravljao bez potrebnih dozvola, zbog čega je osumnjičen za teško kazneno djelo protiv sigurnosti sa smrtnom posljedicom.

Glisirao bez dozvole zabranjenim područjem

"Utvrđeno je da je osumnjičeni 18. srpnja u 13.15. sati na području Nacionalnog parka Kornati u Žutskom kanalu, upravljao brodicom-gliserom s izvanbrodskim motorom, za upravljanje kojeg nije imao potrebite dozvole, kojom prilikom je prevozio troje putnika nizozemskih državljana, dok je smrtno stradalo dijete vukao na tubu (okrugli gumeni dušek), koji je bio privezan konopom za stražnji-krmeni dio glisera.

Tom prilikom osumnjičeni je u jednom trenutku, dok je vukao tubu na kojem se nalazilo oštećeno dijete, napravio manevar u lijevu stranu, a potom se naglo vratio u desnu stranu, uslijed čega je došlo do udara tuba na kojem se nalazilo oštećeno dijete, koje je tijelom udarilo u gliser. Prilikom udara u gliser dijete je zadobilo teške i po život opasne ozljede, od kojih je u 16.55 sati preminulo u Općoj bolnici Šibenik", priopćili su iz Policijske uprave šibensko-kninske.

Ako se mladiću dokaže krivnja, mogao bi dobiti između jedne i osam godina zatvora. Osim što je vozio bez dozvola, skiper je glisirao na području Kornata, gdje je, prema riječima lučkog kapetana Roberta Baljkasa, to zabranjeno, a maksimalna brzina plovidbe je šest čvorova.

Otac i brat sve vidjeli

Nesreći su, doznaje 24sata, svjedočili otac i brat poginulog dječaka, koji su se nalazili na gliseru. Navodno su unajmili gliser u Preku na otoku Ugljanu, gdje su ljetovali. U jednom je trenutku gumeni kolut s maloljetnikom naletio na val koji je napravio gliser. Kolut je s dječakom potom je polukružno odletio i svom snagom se zabio u gliser.

Neslužbeno se doznaje kako je dječaku slomljen vrat i kosti lubanje, a pretrpio je i teške ozljede mozga. Obitelj uhićenog skipera je potresena, a njihovi poznanici su kratko izjavili kako je to jako velika tragedija.