DIVLJE SVINJE U ZAGREBU / U Maksimiru napale psa i umalo ga ubile; Lovac tvrdi: 'Samo je pitanje vremena kad će se slobodno kretati'

Image
Foto: Ilustracija: Marko Mrkonjic/PIXSELL

Psa Sandre Mejovšek su u Maksimiru napale dvije divlje svinje i zadale mu ozbiljne ozljede

16.7.2021.
13:25
Ilustracija: Marko Mrkonjic/PIXSELL
VOYO logo

Uobičajena šetnja sa psom zagrebačkim Maksimirom u petak oko šest ujutro prerasla je u prebliski susret s divljači koji je mogao završiti fatalno. Naime, psa Sandre Mejovšek napale su i ozlijedile dvije divlje svinje. Zbog toga je ona podijelila upozorenje na Facebooku.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

'Nije to malen pas'

"Muž je vodio psa u šetnju, kao svako jutro. Nije se odvajao od glavne staze i nekih stotinjak ili više metara od glavnog ulaza, gdje je staza prohodna i ima ljudi, pojavile su se dvije divlje svinje. Pas je potrčao prema jednoj, došla je druga i onda je nastao kaos. 

Napale su ga i ozlijedile. Nije to malen pas, riječ je o njemačkom ovčaru od kojih 45 kg. Takav jadan, napadnut, srećom, odmah je odletio do našeg auta. Otrčali smo veterinaru, dobio je sedam centimetara šavova i rekli su nam da je, na sreću, za sedam milimetara promašena arterija. Od šoka nismo stigli ni policiju zvati...", ispričala je Mejovšek za Index.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Istaknula je da se napad dogodio na dijelu gdje svakodnevno već u rano jutro prolazi mnogo ljudi, pa i djeca. "Svako jutro već oko šest sati je na tom području jako puno ljudi, neki sa psima, neki s djecom, neki sami, oni koji trče itd. Ovo je strašno da se divlje svinje pojave tako blizu grada. Policiji se nismo stigli javiti od šoka i jer smo trčali na veterinu, ali smo se javili Lovačkom savezu pa ćemo vidjeti što će dalje biti", dodala je.

'Šuma je ušla u dvorišta'

Zagrebačka policija je samo potvrdila da nije zaprimila dojavu. Tajnik hrvatskog lovačkog saveza, Ivica Budor, pak, kaže da su divlje svinje na rubovima Zagreba ozbiljan problem, koji lovci ne mogu riješiti zbog niza razloga.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Čuli smo za incident, ali za to je nadležan Lovački savez Grada Zagreba. Svako malo se divlje svinje pojave blizu Zagreba, pa tako i u Maksimiru. Problem je u pojasu između Medvednice i naseljenog dijela grada. Zadnjih godina, možda i desetak, grad se širi, nema više poljoprivrednih površina, pojas između naseljenog područja i Medvednice gotovo da i ne postoji.

Šuma je praktički ušla u dvorišta i vrtove ljudi u podsljemenskom području i to je ključni problem. Divljač ima direktni ulaz i teško ga se tek tako riješiti. Samo je pitanje vremena kad će se divlje svinje slobodno kretati po Zrinjevcu. Lovci tu ne mogu ništa jer ne smijemo djelovati unutar tristo metara od naseljenog područja bez policijskog dopuštenja. Grad Zagreb je prije nekoliko godina donio Program o zaštiti divljači. Sve treba ići preko toga", pojasnio je Budor kompliciranu situaciju s divljači u metropoli.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo