SANADER OSUĐEN NA ŠEST GODINA ZATVORA ZBOG PRIMANJA MITA, A HERNADI NA DVIJE GODINE: / O presudi se oglasio i mađarski MOL

30.12.2019.
7:46
Marko Lukunić/Pixsell
Imaš priču? Javi nam se!Pošalji priču

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora.

Obralažući nepravomoćnu presudu sutkinja zagrebačkog Županijskog suda Maja Štampar Stipić kazala je da se Sanader s Hernadijem dogovorio da će za iznos od 10 milijuna eura Molu prepustiti odlučujući glas u poslovanju Ine. Pritom je iskoristio svoj položaj i autoritet premijera kako bi prikazao da je potrebno izdvajanje plinskog poslovanja i promjena međudioničarskog ugovora, ustvrdila je sutkinja.

Nisu se pojavili

Nepravomoćna presuda u ponovljenom suđenju objavljena je pred praznom klupom za optuženike, jer je Hernadi nedostupan hrvatskom pravosuđu, dok je Sanader ostao u remetinečkom zatvoru.

Kako je nedavno podvrgnut operaciji koja po mišljenju suda nije bila nužna Sanader nije bio prisutan ni na završnim govorima u ovom slučaju. Uskok je tada zaključio da je Sanader ugrozio državne interese primanjem mita od suokrivljenog Hrnadija, dok je njihova obrana, s druge strane, ustvrdila da za osuđujuću presudu nema temelja.

Prema nepravomoćnoj presudi tvrtka Roberta Ježića, koji je priznao da je preko njega Sanaderu uplaćena polovina dogovorenog mita, državi treba vratiti pet milijuna eura.

Bivšem premijeru u presudu se uračunava vrijeme provedeno u ekstradicijskom pritvoru, u istražnom pritvoru i u zatvoru po prijašnjoj presudi.

I Sanader i Hernadi moraju podmiriti troškove suđenja koji se kreću oko 60.000 kuna.

"Razvidno je da je u ovom postupku dokazano da su Sanader i Hernadi počinili kaznena djela koja im se stavljaju na teret. Hernadi je za cijelo vrijeme postupka nedostupan sudu iako je za njim raspisana tjeralica i europski uhidbeni nalog", rekao je sudac.

Sanader odbacivao optužbe

Ponovljeno suđenje Sanaderu i Hernadiju počelo je na zagrebačkom Županijskom sudu 23. listopada 2018., a Sanader je tada odbacio sve optužbe, kao i na prvom suđenju na kojem Hernadi još nije bio optužen. Osim za primanje 10 milijuna eura, mita kako bi Mađarima prepustio upravljačka prava u Ini, bivši premijer je optužen i da je s Hernadijem dogovorio izdvajanje nerentabilnog dijela plinskog poslovanja iz Ine.

U završnom govoru Uskok je istaknuo da je Sanader kao najviši državni dužnosnik izdao i ugrozio vitalne ekonomske primivši mito od Hernadija, od čega je dio isplaćen preko švicarske tvrtke Roberta Ježića obrana tvrdi da se presuda ne može temeljiti samo na Ježićevu iskazu za kojega su kazali da je nevjerodostojan svjedok.

Sanader koji je na izdržavanju zatvorske kazne zbog primanja provizije u aferi Planinska nije bio na završnim govorima jer se oporavlja od operacije pa se suđenje vodi u njegovoj odsutnosti.

MOL iznimno razočaran presudom

Mađarski MOL u ponedjeljak je priopćio kako je iznimno razočaran današnjom presudom Županijskog suda u Zagrebu u slučaju Ina-MOL, navodeći kako je u prijašnjim postupcima utvrđeno da MOL-ovi dužnosnici nisu prekršili zakon.

"MOL Grupa s iznimnim razočaranjem prima informaciju o presudi Županijskog suda u Zagrebu u spojenom postupku Sanader-Hernádi. MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu, zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe", kaže se u MOL-ovu priopćenju.

Navodi se da je sudsko vijeće Komisije UN-a u sastavu britanskog, švedskog i hrvatskog suca došlo do "uvjerenog i jednoglasnog zaključka kako Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL doista podmitio Ivu Sanadera".

Dodaje se kako je "taj međunarodni tribunal također zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije".

'Nisu prihvatili zaključke UN-ove komisije'

Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok, kažu u MOL-u.

"Razočaravajuće je stoga što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim", kažu u mađarskoj kompaniji, suvlasnici Ine.

Mađari smatraju kako se i ovaj put radi o jednako nepoštenom suđenju kao i 2013. godine. Podsjećaju da je Ustavni sud 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivaju se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja.

MOL oštro odbacuje navod o neprimjerenom poslovanju

"MOL i dalje inzistira na svim dosadašnjim argumentima i oštro odbacuje bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju te će se nastaviti braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju", kaže se u priopćenju.

Dodaje se da predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe.

"Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna", zaključuje se.

Možda će te zanimati

Telegram

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču

Izdvojeno

Regionalni portali