USKOK je godinu dana nakon uhićenja 20 osoba u akciji "Tebra", jučer protiv njih podigao optužnice zbog kaznenih djela zločinačkog udruživanja, krijumčarenja droge, oštećenja tuđe imovine, poticanja na teško ozljeđivanje i protupravne naplate. Uz još sedam osoba, 38-godišnji Tomislav Sabljo i 36-godišnji Tomislav Sučić zaradili su još i optužnice za krijumčarenje najmanje 15,7 tona marihuane te 1,3 kilograma kokaina u Hrvatsku između 2016. i 2019.

Tereti ih se da su marihuanu kupovali od ilegalnih proizvođača u Albaniji i Crnoj Gori te organizirali dopremanje u Bosnu i Hercegovinu, gdje ju je preuzimao suokrivljeni Zdravko Bilić i skladištio ju u blizini Ljubuškog. Bilić je potom za prijenos droge preko granice angažirao službenicu granične policije Antonelu Govorko. Ona je s njim, a prema napucima Sablje i Sučića, osobno odvozila marihuanu do kupaca u Dugopolje ili ju je predavala “kuririma” u Vrgorcu, koji su je dalje prevozili prema Zagrebu i Kupincu. Drogu su zatim prodavali i drugim preprodavačima.

Optužnica u dva dijela

Policija je u nekoliko navrata presrela i zaplijenila pošiljke droge, što krijumčarima nije omelo "posao". Spomenuti organizatori i njihovi glavni pomagači u Hrvatsku su prokrijumčarili najmanje 15,7 tona "trave" i, po optužnici, time zaradili najmanje 84,6 milijuna kuna, što im USKOK želi oduzeti. Na početku istrage, nekima su blokirane nekretnine vrijedne milijune kuna. Budući da su dvojica okrivljenika stanove i druge nekretnine kupovali na ime sebi bliskih osoba, za njih je predloženo prošireno oduzimanje imovinske koristi.

Drugi dio USKOK-ove optužnice odnosi se na zapaljenje najmanje četiriju osobnih automobila u Zagrebu. Skupina predvođena Sabljom i Sučićem, ali i 58-godišnjim bivšim policajcem Đorđem Vuletićem, krajem 2017. zapalila je Golf bivšeg policijskog inspektora i tadašnjeg direktora sigurnosti Dinama Krešimira Antolića, da bi kasnije spalili još tri vozila koja su pripadala redaru koji se jednom obračunao sa Sabljom, poduzetniku te pravosudnom policajcu. Uz to, tereti ih se i za pripremanje napada na bivšeg predsjednika Uprave GNK Dinama Igora Kodžomana te protupravnu naplatu duga od jedne osobe. Za Sablju, Sučića i Vuletića te još troje suokrivljenika USKOK je zatražio produljenje istražnog zatvora.

Ubacili 'bubice' u aute

No, Jutarnji piše kako je USKOK po prvi puta, barem koliko je javno poznato, u akciji "Tebra" proveo mjer epraćenja i prisluškivanja osoba ubacivanjem prislušnih uređaja u automobile. To je, recimo, metoda rada kojom su se poslužili i u nedavnoj aferi "Vjetroelektrane". Istražitelji su u ovom slučaju “bubice" ubacili u Mercedes S AMG čeških registarskih oznaka Tomislava Sablje, BMW 740d također češke registracije Tomislava Sučića i Mercedes E 200 zagrebačkih oznaka kojim se koristio Đorđe Vuletić.

Snimljeni su njihovi razgovori u kojima, primjerice, rezimiraju nabave marihuane za prethodna razdoblja, govore jedan drugome koliko su, kome i po kojoj cijeni prodali marihuane te koliko plaćaju suradnicima za pojedine usluge i slično. Između ostaloga je snimljeno kako Sabljo u kolovozu 2018. godine jednom suokrivljeniku govori kako su on i Sučić prethodne godine “prevezli 15 do 18 tona, bliže 18 tona marihuane”. Bilo je i razgovora u kojima Sabljo i Sučić govore o podjeli troškova i dobiti te pričaju o tome da Biliću i Govorko plaćaju 150 eura po kilogramu prošvercane marihuane.

No, posebno su zanimljivi razgovori nakon pojedinih zapljena droge iz kojih se može zaključiti da se radilo o njihovoj “robi”. Tako je Sučić, nakon zapljene više od 120 kilograma marihuane u Kupincu, jednom od suokrivljenika rekao: "Pao mi je čovjek sa 124 kile u Zdenčini. Čovjek ima 58 godina i vjerojatno su susjedi prijavili onaj dan kad je bio kamion, a to je došla nova roba, skuplja”. Drogu je, otkriveno je, u kamionu s područja Vrgorca dovezao Toni Bilić, brat Zdravka Bilića. “Što ćemo sad, Isuse”, obratio se Toni Bilić svome bratu nakon ove zapljene. Ovaj ga je smirivao i rekao mu da uhićeni nije nikoga spomenuo.