Play ponuda

Čak 99,9 posto downloada u Hrvatskoj je ilegalno

shimmer fallback
18.4.2011.
17:15
Play ponuda

"Kod nas više nitko mlađi od 35 godina ne kupuje CD-ove s glazbom i filmovima", istaknuo je Nenad Marčec, glavni direktor Zaštite autorskih muzičkih prava (ZAMP) Hrvatskog društva skladatelja.

"Internetsko piratstvo je problem koji još nisu riješile ni najrazvijenije države – u SAD-u i Velikoj Britaniji, unatoč razvijenim sustavima borbe protiv piratstva i legalnog skidanja s interneta, te visokom standardu korisnika, čak 70 posto prometa je ilegalno", rekao je Marčec, a prenosi magazin Lider press.

Ravnatelj Državnog zavoda za intelektualno vlasništvo Željko Topić upozorio je kako su vrlo često osobe koje ilegalno skidaju glazbu i filmove zapravo djeca od 12, 13 godina koje država ne smije kriminalizirati, a oni, budući da su maloljetni i nemaju kreditne kartice, ne mogu kupovati te sadržaje.

S druge strane moramo zaštititi autore tih sadržaja jer na njihovoj kreaciji praktički svi zarađuju osim njih, napominje Topić, dodajući kako za to pitanje još nitko u svijetu nije našao rješenje. Državni zavod priprema za 21. travnja na Cvjetnom trgu u Zagrebu akciju Stop krivotvorinama i piratstvu, kojom želi informirati javnost o učincima krivotvorenja i piratstva na zdravlje i sigurnost građana, kao i na štete koje se time nanose gospodarstvu i državnom proračunu.

Samo prošle godine u Hrvatskoj je zaplijenjeno te potom uništeno krivotvorene robe u vrijednosti od gotovo 24 milijuna eura.

Play ponuda
Play ponuda