Brzo i jednostavno preuredite svoj dom

shimmer fallback

Želite preurediti svoj stan ili kuću, ali nemate vremena za velike zahvate. Nudimo vam 6 jednostavnih projekata koje vi i vaš partner možete izvesti tijekom vikenda.

4.6.2013.
9:14
Play logo

Dajte staroj komodi novo ruho

Komodu stavite na sredinu prostorije na neku staru krpu ili dovoljno papira da ne napravite nered. Uzmite brusni papir i pređite njime preko cijele komode kako biste ukonili staru boju i izravnali sve površinske neravnine. Ostatke s komode uklonite nježno vlažnom krpom i pritom pazite da ne namočite drvo. Premažite prvim slojem boje (odaberite prikladnu boju za materijal od kojeg je sofa napravljena). Pustite da se osuši. Drugi sloj boje trebate samo ako ovaj prvi sloj nije najbolje prekrio sve površine. Kada se boja potpuno osušila opet uzmite brusni papir i na djelovima ga primijenite na komodu. Pripazite, cilj je postići suptilni učinak pohabanosti, a ne uništiti komodu.

Radi dodatnog efekta možete zamijeniti stare ručkice na komodi novima. Vratite komodu na njezino mjesto i uživajte u svom ručnom radu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravite vlastitu zidnu sliku – mural

Ukrašavanje zidova ne mora biti skupo, pogotovo ako upotrijebite vlastitu kreativnost. Evo nekoliko ideja. Možete primjerice na komadu papira iscrtati Mliječnu stazu, uokviriti taj uradak i staviti ga u hodnik uz još nekoliko detalja. Isto tako efektno izgleda kada se naizgled nasumce grupiraju osobne fotografije te njima prekrije jedan kut sobe.

Obiteljske fotografije možete složiti i u neki zanimljivi geometrijski oblik – i to tematski. Primjerice sa zajedničkog druženja ili izleta. Izradite fotografije različitih formata i složite ih u pravokutnik. Izgledat će odlično.

Za dječju sobu možete naći likove iz omiljenih slikovnice. Nekoliko njih uokvirite u identične okvire s identičnom pozadinom i dobit ćete zanimljivu kolekciju na zidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Stihove omiljene pjesme možete dati isprintati na platnu pa će i tako ukrašeni zid odlično izgledati.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako ste ljubitelj biljaka, možete napraviti i svoju malu botaničku kolekciju. Idete li kupiti tako nešto stajat će vas pravo malo bogatstvo. No, odaberete li biljke iz vlastitog vrta i sami ih isprešate između listova deblje knjige, dobit ćete dovoljno za napraviti svoju kolekciju. Prije nego prešane biljke uokvirite dodajte na podlogu pored njih njihova latinska imena isprintana u nekom lijepom fontu.

Staro prozorsko okno također može poslužiti kao podloga za umjetničko djelo. Savršeno prikladno je ono starinsko unutar kojeg su manja stakla odvojena letvicama. Na svako od tih manjih stakala nalijepite fotografiju koja vam je draga. Takva zbirka ne samo da će lijepo izgledati već će vam buditi uspomene i mamiti osmijeh na lice.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Velika zidna površina iznad trosjeda u dnevnoj sobi može biti veliki izazov. Umjetničko djelo koje zadovoljava taj prostor može vas previše stajati. No, zašto ne probuditi Mozarta u sebi, pogotovo ako ste glazbenik ili samo ljubitelj glazbe. Uokvirite notni papir isprintan na velikom formatu i efekt će vas doista iznenaditi.

Nacrtajte crtu na zidu

Želite se odmaknuti od običnih bijelih zidova. Nacrtajte 'cool' crtu na zidu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Crte na zidu možete napraviti jednakih ili različitih širina, u jednoj ili više boja, kako god mislite da će se bolje uklopiti u stil prostorije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za ovaj pothvat će vam trebati ljestve i trakice kojima ćete označiti gdje idu crte na zidu te osigurati da budu precizno iscrtane. Kada ste odredili gdje idu, od stropa do poda polijepite zaštitne trake i između njih kistom obojajte crte. Pustite da se posuši i kasnije tijekom dana nanesite još jedan sloj boje. Kada se osuši i drugi sloj boje, uklonite zaštitne trake, popravite malo ako se negdje potkrao neravni rub. Udaljite se i divite svom djelu.

Kako fugirati pločice

Ovaj projekt nije zabavan, ali kupaonica nakon njega izgleda puno bolje. Trebat će vam masa za fugiranje, spužva, kanta, zaštitne rukavice i smjesa za fiksiranje koja se nanosi nakon što ste fugirali pločice.

Najprije ostružite sve stare fuge, odnosno fuge u dijelu kupaonice koje želite zamijeniti. U slučaju da fuge nisu u očajnom stanju, umjesto struganje, bit će dovoljno i neko kemijsko sredstvo kojim ćete ukloniti prljavštinu sa starih fuga. Prema uputama proizvođača zamiješajte u kanti smjesu za fugiranje. Potom uzmite spužvu za fugiranje i počnite nanositi masu na fuge. Dio mase preći će i na pločice. Ne opterećujte se previše. Kad završite, mokrim prstom očistite oko ruba fugi, te čistom spužvicom pređite preko pločica. Ostavite da se suši onoliko koliko stoji na pakiranju da se treba sušiti. Ako ste zadovoljni nanesite sredstvo za fiksiranje i pustite da se suši. Iznenadit će vas koliko čišće i svježije izgleda vaša kupaonica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravite vlastito mekano uzglavlje iznad bračnog kreveta

Za ovaj projekt trebat će vam hamer papir, šperploča, platno kojim želite 'presvući' uzglavlje, spužva, a od alata ćete trebati dobre škare, pilu za rezanje šperploče, pištolj za spajalice i oštri nož ili skalpel.

Najprije izmjerite veličinu uzglavlja i pobrinite se da imate dovoljno šperploče i spužve. Na hamerpapiru kojeg možete i spajati selotejpom iscrtajte uzglavlje kako biste napravili nacrt po kojem radite. Tako napravljen nacrt zalijepite za šperplo��u i po njemu pilom izrežite šperploču.

Tako izrezanu šperploču prislonite na spužvu koju ste rasprostrli na podu. Odrežite oko šperploče tako da veličina spužve odgovara veličini šperploče.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Potom na pod stavite tkaninu za 'presvlačenje' uzglavlja. I to tako da 'pravo lice' bude okrenuto prema podu. Na nju stavite najprije odrezanu spužvu pa šperploču. Povlačite krajeve tkanine preko spužve i šperploče i učvrstite spajalicama. Spajalicama pričvrstite tkaninu za šperploču svakih dva do dva i pol centimetra kako biste bili sigurni da je dovoljno čvrsto i ravnomjerno. Višak tkanine odrežite škarama i postavite uzglavlje na zid iza kreveta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Napravite vlastite prstene za ubruse

Izbjegnite zamorno slaganje ubrusa u obliku labuda. Iskoristite malo deblji papir ili ostatke od tapeta i napravite svoje prstene za ubruse.

Zarolajte papir ili tapetu u tubu. Odredite debljinu prstena. Dovoljno je da ih izmjerite, odrežete i spojite i imate odličan ukras. Možete napraviti koliko god prstena za ubruse trebate.

Play logo

Osvježite dosadnu policu za knjige

Izmjerite stražnju stranu police za knjige – odnosno stražnji prostor između polica. Odrežite tapetu u tim dimenzijama. Zalijepite tapete na stražnji dio police.

Laži sa mnon
Superstar
Život na vagi
90 dana: Životi samaca
Darcey & Stacey
default_cta
Ljubav je na selu
Ekstremne sestre
Ljubav u divljini
Britain's Got Talent
Play logo