Play ponuda

BIO JE INSTRUIRAN? / Atentatoru iz Ansbacha netko je govorio što treba raditi

Image
Foto: AFP, DANIEL ROLAND
27.7.2016.
16:47
AFP, DANIEL ROLAND
Play ponuda

"Napadač je očito bio u direktnom kontaktu s nekim tko je imao značajnog utjecaja na atentat", priopćio je Herrmann na rubu sastanka bavarskog kabineta u Gmundu, južno od Münchena.

Kako je priopćeno, u mobitelu atentatora, 27-godišnjeg Sirijca, pronađena je "intenzivna" komunikacija koja je okončana kratko prije samog atentata u kojem je ozlijeđeno 15 osoba, od čega tri teže.

Image
NOVI NAPAD U NJEMAČKOJ: /

Sirijac se raznio u restoranu, lani su mu odbili dati azil

Image
NOVI NAPAD U NJEMAČKOJ: /

Sirijac se raznio u restoranu, lani su mu odbili dati azil

Zasad se ne može sa sigurnošću utvrditi radi li se o kontaktima s nekim od predstavnika terorističke organizacije Islamska država koja je odmah nakon napada preuzela odgovornost.

Teroristička skupina Al Nabaa je u utorak objavila kako je 27-godišnji Sirijac, koji se nalazio na psihijatrijskom liječenju, radio po direktnim nalozima IS-a i da je bio njihov "vojnik".

Sirijac iz Alepa je u ratu izgubio suprugu i sina, a u Njemačkoj mu je odbijen zahtjev za azilom i prijetilo mu je protjerivanje u Bugarsku, gdje je već jednom podnio zahtjev za azilom. Prema jednom ranije obavljenom vještačenju, atentator je još prošle godine proglašen "suicidalnim".

"Nakon smrti supruge i sina, pacijent više ne vidi izlaza", stoji u vještačenju.

Sigurnosna situacija u Njemačkoj je napeta nakon serije od četiri napada koji su se dogodili u roku od tjedan dana i od kojih su dva s islamističkom pozadinom.

Play ponuda
Play ponuda