ALTERNATIVNE METODE / Aroma terapijom liječe PTSP

Image

Američki ministar obrane je potvrdio da postoji jedna eksperimentalna jedinica kod koje se provodi liječenje aroma terapijom te akupunkturom.

9.5.2010.
11:40
VOYO logo

FORT RILEY - Američka vojska eksperimentira s aroma terapijom, akupunkturom i drugim alternativnim metodama u liječenju vojnika traumatiziranih borbenim iskustvom, izjavio je u subotu ministar obrane Robert Gates, dodavši kako eksperimenti obećavaju.

Gates je o mogućim alternativnim tretmanima u liječenju posttraumatskog stresnog poremećaja (PTSP) govorio tijekom sastanka sa suprugama vojnika u Fort Riley u Kansasu kada ga je jedna žena zamolila da objasni zašto kiropraktika i terapija akupunkturom nisu dio vojne zdravstvene zaštite.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Imamo eksperimentalnu jedinicu ... liječenje vojnika od PTSP-a koristeći se nizom neortodoksnih pristupa, uključujući i aroma terapije, akupunkturu i slične stvari, daje neke ozbiljne rezultate, pa možda možemo i to ubaciti u postupak", rekao je Gates.

Pentagon bilježi nagli porast broja vojnika koji pate od PTSP-a za vrijeme i nakon dugotrajnog boravka u Iraku i Afganistanu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Poremećaj može uzrokovati prisjećanja, razdražljivost i emocionalnu neosjetljivost, a rizik ovisi o vrsti traumatskih događaja kojima je osoba bila izložena.

U časopisu New England Journal of Medicine u siječnju je objavljeno da je kod američkih vojnika u Iraku koji su unutar sat vremena od ranjavanja primili injekciju analgetika morfija manje vjerojatan razvitak PTSP-a.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo