1000-jezgreni procesori ubrzat će PC-jeve za 20 puta

Škotski znanstvenici napravili su 1000-jezgreni procesor te tvrde da će biti 20 puta brži nego današnji procesori i da će koristiti manje energije za napajanje.

29.12.2010.
13:39
VOYO logo

Dr. Wim Vanderbauwhede vodi istraživački tim na Sveučilištu Glasgow kojemu je cilj kreirati futuristički procesor pomoću programibilnog čipa nazvanog FPGA (field programmable gate array).

Umjesto da budu izgrađeni u obliku integralnih krugova konvencionalnih čipova računala, ovi procesori mogu se prilagoditi. Kod vrlo zahtjevnog programiranja, istraživački tim je, primjerice, bio u mogućnosti podijeliti procesor na 1000 jezgri od kojih je svaka imala svoj proračun.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kako bismo vam dali širu sliku ovoga, najbrži procesori danas na tržištu potrošačke elektronike, kao što je primjerice Intelov Core i7, ima šest jezgri. No, kako piše Daily Mail, 1000-jezgreni procesor procesira 5 gigabajta podataka u sekundi, a to je "20 puta brže od modernih računala".

Znanstvenici su svakoj od ovih jezgri dali svoju vlastitu memoriju, što ih je još više ubrzalo, piše Mashable.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Najzanimljivije je, pak, to da su uspjeli utjecati na povećanje brzine bez da su koristili više energije. Upravo zbog toga jer su FPGA-ovi energetski efikasni, dr. Vanderbauwhede ih naziva "zelenom opcijom".

Hoćemo li ove procesore uskoro vidjeti u prijenosnim računalima? Znanstvenici će svoje istraživanje predstaviti sljedećeg ožujka na simpoziju, ali prema riječima Vanderbauwheda "ovakav tip procesora će postati uobičajen te će u narednih nekoliko godina još više ubrzati računala".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
TOMA
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo