Volvo V60 - karavan koji oduzima dah

Novi karavan ima za cilj da svom limuzinskom bratu Volvu S60 ponudi izazov za titulu najdinamičnijeg modela svih vremena ovog švedskog autogiganta.

9.7.2010.
0:09
VOYO logo

Kako kažu njegovi tvorci, novi Volvo V60 namijenjen je u prvom redu kupcima modela S60 koji žele nešto više prostora i fleksibilnosti, ali bez kompromisa po pitanju sportskog izgleda i uzbudljivih voznih performansi. Svjesni da je konkurencija oštra poput britve i da kupci u ovom segmentu znaju točno što žele, u Volvu su dodatno poboljšali ekskluzivnost i kvalitetu unutrašnjosti modela, te automobil opremili brojnim tehničkim inovacijama na polju udobnosti i sigurnosti. Rezultat je uistinu jedinstven sportski karavan u potpunom skladu sa svojim sportskim stavom.

Novi Volvov karavan dizajnom je više coupe nego karavan. On ne želi biti tradicionalni 'prijevoznik', jer za to su predviđeni modeli V70 i XC70. Njegova je namjera postati lifestyle karavan kod kojeg prtljažni prostor nije nužno najvažnija stavka. Osnovna zapremina prtljažnika od 430 litara može se višestruko povećati preko preklopive zadnje klupe u omjeru 40/20/40. Interijer novog V60 izuzetno je izdašan kada su u pitanju detalji orijentirani prema vozaču, ali to je još uvijek peterosjed s dovoljno udobnosti i prostora za sve putnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Interijer nudi inovativan dizajn u dva područja, forme i tehnologije. Dizajn karakterizira sportska svježina do najsitnijeg detalja. Tehnološki aspekt uključuje sva inteligentna rješenja koja doprinose nesvakidašnjem vozačkom iskustvu, od sigurnosti po pitanju izbjegavanja sudara do dodataka za udobnost kao što su sustavi informiranja i zabave svjetske klase, te elektronska kontrola klimatizacije.

Dostupan je uz dvije vrste podvozja. Na europskom tržištu standard je novorazvijeno dinamično podvozje koje nudi vrhunsku voznu dinamiku bez negativnog utjecaja na udobnost vožnje, dok će neka druga tržišta s lošijim prometnicama dobiti mekše touring podvozje. Uz ova dva standardna podvozja sve inačice Volva V60 mogu se opremiti opcionalnim Four C aktivnim podvozjem koje kroz tri modusa vožnje (Comfort, Sport i Advanced) koristi brojne senzore i usklađuje rad amortizera.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novo dinamično podvozje podržano je čitavim nizom elektroničkih sustava koji dodatno poboljšavaju sportski ugođaj vožnje, kao što je Sustav napredne kontrole stabilnosti (Advanced Stability Control) ili Corner Traction Control za stabilniji ulazak u zavoje, a na sve to nadovezuje se napredni kočioni sustav.

Bit će dostupan s brojnim dizelskim i benzinskim motorima raspona snage od 115 (1.6 D DRIVe) do 304 KS (3.0 T6), preuzetim od limuzinskog brata. Ponudu benzinaca otvara 1.6 litarski četverocilindraš u izvedbi sa 150 KS (T3) i 180 KS (T4), slijedi 2.0 litarski turbobenzinac sa 203 KS i 240 KS (T5), dok vrh ponude čini 3.0 litarski šestocilindraš sa 304 KS.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizelske boje brani 1.6 litarski četverocilidraš sa 115 KS, 2.0 litarski petocilindraš sa 163 KS (D3) i 2.4 litarski petocilindraš sa 205 KS (D5). Inicijalni godišnji prodajni plan za novi Volvo V60 iznosi 50.000 vozila. Od toga će, čak 90%, očekivano otići europskim kupcima. Pet najvećih tržišta su Švedska, Velika Britanija, Nizozemska, Italija i Njemačka. Prvi automobili kupcima će biti isporučeni u jesen.

I ovaj Volvo posjeduje high-tech inovacije koje štite najugroženije sudionike u suvremenom prometu: pješake. Glasoviti Sustav otkrivanja pješaka (Pedestrian Detection System) s potpuno automatiziranom funkcijom kočenja (Full Auto Brake) revolucionarna je tehnološka inovacija koja otkriva pješake ispred vozila, upozorava vozača na njihovo prisustvo, te po potrebi automatski koči automobil ukoliko vozač ne reagira na vrijeme. Tu su i brojni sustavi za upozoravanje vozača na eventualne pogreške ili umor tijekom vožnje. Naravno i City Safety sustav za izbjegavanje sudara s vozilom ispred dio je standardne opreme za novi V60.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo

Još iz rubrike