VOLVO S90: / Švedska limuzina prepoznaje i sama izbjegava životinje i ljude

Image

Volvo je posljednjih godina više bio koncentriran na potragu za investitorima koji će im omogućiti nastavak poslovanja.

3.12.2015.
10:35
VOYO logo

Prošle godine smo vidjeli kako izgleda nova generacija XC90 crossovera, a sada su u javnost pustili fotografije nasljednika S80 modela koji će nositi i drugo ime - S90. Najveći je to sedan u ponudi švedskog proizvođača vozila kojim namjerava konkurirati sličnim modelima njemačke proizvodnje.

Novi S90 se bitno razlikuje od svog prethodnika. Kako kaže Volvo, S90 je kombinacija skandinavskog dizajna, najnovije sigurnosne tehnologije te aplikacija i usluga smještenih u cloud.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

Prije svetske premijere na siječanskom sajmu automobila u Detroitu Volvo je u Gothenburgu predstavio novi S90 model.

Detaljne specifikacije još su uvijek tajna, VOlvo ih je odlučio zadržati za sebe sve do svjetske premijere koja je zakazana za siječanj, kada je na rasporedu sajam automobila u Detroitu.

No, prema fotografijama se vide obilježja novog dizajna, a to su LED dnevna svetla, prozvana i Torov čekić te zaobljena maska hladnjaka. Stražnji dio automobila obilježavaju stop svjetla u obliku slova C.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Volvo S90 je postavljen na novu, SPA (Scalable Platform Architecture) mehaničku platformu, predstavljenu na XC90 modelu. U oba automobila se ugrađuju isti motori, uključujući i plug-in hibridni pogonski sklop, odnosno T8 Twin Engine koji će razvijati snagu od 400 KS. Ovom motoru pomoć pruža elektromotor, a snaga se prenosi na sva četiri kotača pomoću osmostupanjskog automatskog mjenjača.

Galerija

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image

ŠVEDSKA LIMUZINA: Pogledajte s čime Volvo namjerava konkurirati njemačkim modelima

Image

ŠVEDSKA LIMUZINA: Pogledajte s čime Volvo namjerava konkurirati njemačkim modelima

Osim T8, u ponudi će biti još dva motora - nagrađivani, četverocilindarski 2,0-litarski T6 turbo benzinac, kao i preinačeni T5 motor.

Volvo S90 može se pohvaliti s pregršt elektronskih sustava asistencije u vožnji, među kojima se izdvaja Pilot Assist. Ovaj sustav omogućava vozilu zadržavanje unutar prometne trake kojom se kreće na autoputu, a funkcionira pri brzinama do 130 km/h tako što prati linije na cesti i po potrebi automatski ispravlja pravac kretanja automobila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Također, ovaj će model biti opremljen i novim City Safety sustavom koji može prepoznati velike životinje na cesti te prvo upozoriti vozača, a potom i pomoći pri kočenju kako bi se izbjegao sudar.

"S90 je napravio veliki korak naprijed u pogledu dinamike vožnje i performansi. U potpunosti smo redizajnirali doživljaj vožnje u smislu preciznosti, kontrole i udobnosti", rekao je Peter Mertens, stariji potpredsjednik u Volvo Car Corporation, odgovoran za istraživanje i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
KSW 94
Gledaj odmah bez reklama
VOYO logo