Volkswagen kupuje Italdesign

Prema još uvije nepotvrđenim informacijama, njemački automobilski div namjerava preuzeti kontrolni paket dionica renomiranog dizajnerskog studija Giorgetta Giugiara.

24.5.2010.
18:02
VOYO logo

Ovu vijest prvi je donio Automotive News Europe, i to pozivajući se na dva neovisna izvora. Ovu novu Volkswagenovu akviziciju koja bi, navodno, trebala biti obznanjena početkom sljedećeg tjedna, odbili su komentirati u obje tvrtke.

Prema predviđanijima, VW bi do 2018. trebao postati najveći svjetski proizvođač automobila, s proizvodnjom od 10 milijuna vozila godišnje. Ova ambicija zahtijeva snažnu ekspanziju na svim poljima razvoja i proizvodnje, uključujući dizajn i razvoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Preuzimanje tvrtke Italdesign-Giugiaro ponuditi će Volkswagenu, koji sada ima čak 10 brendova pod svojom kapom, željeni razvoj novih modela. Samo u ovoj godini ta grupacija na tržište će pustiti više od 60 novih ili osvježenih modela u svih 10 marki.

Osnivač najcjenjenijeg svjetskog dizajnerskog studija, 71-godišnji Giorgetto Giugiaro, kroz povijest je imao sjajnu suradnju s Volkswagenom koja je započela dizajniranjem kultnog Golfa prve generacije i Scirocca Mk1. Trenutni Giugiarovi hitovi su Alfa Romeo 159 i Fiat Grande Punto.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Italdesign–Giugiaro osnovao je Giorgetto Giugiaro u veljači 1968. godine, a njegovim stopama krenuo je i sin Fabrizio. Danas se centrala u pijemontskom gradiću Moncalieri pokraj Torina proteže 42.000 četvornih metara te sveukupno broji tisuću zaposlenih.

Oprema potrebna za dizajniranje i razvoj automobila je impresivna. Tu je 800 radnih pozicija, 800 workstations, 16 strojeva za obradu metala, 12 preša različite tonaže, šest robota za lasersko rezanje i zavarivanje, 15 mjeraćih sustava i tri centra za virtualnu stvarnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvi potpuni projekt Italdesigna (dizajn i razvoj) bio je Alfa Romeo Alfasud, te od tada Italdesign Group njeguje suradnju sa svim važnijim proizvođačima automobila iz Europe (Alfa Romeo, Audi, BMW, Fiat, Ford Europe, Lamborghini, Lancia, Maserati, PSA Grupa, Renault, Saab, Seat, Volkswagen, Volvo), Japana (Daihatsu, Isuzu, Mazda, Mitsubishi, Nissan, Subaru i Toyota) te Koreje (Daewoo i Hyundai). Tu su također i klijenti iz SAD-a (American Motors, Chrysler, Ford i General Motors).

Od 1996. Italdesign Giugiaro surađuje s rastućom kineskom autoindustrijom te danas sudjeluju u razvoju vozila za prvih deset OEM (original equipment manufacturer) marki. U povijesti duljoj od 40 godina Italdesign Giugiaro je razvio više od 200 automobila koji su tijekom godina proizvedeni u ukupno više od 50 milijuna jedinica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim automobila potpis Giugiara nose Nikonovi fotoaparati, automobilske gume, pa čak i tjestenina!

Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
Tajne vinove loze
default_cta
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
Yu-Gi-Oh sevens
default_cta
Obiteljske tajne
San snova
Cijena strasti
VOYO logo