VIDEO: / Pogledajte novo čudo iz Renaulta!

Gotovo tri mjeseca prije salona automobila u Parizu Renault je otkrio svoje novo koncept vozilo DeZir.

21.7.2010.
16:29
VOYO logo

Prvi projekt kojim upravlja Laurens van den Acker, DeZir označava početak serije konceptnih vozila koja će utjeloviti novu viziju dizajna Renault. Isto tako, postavlja temelje za stilske odrednice budućih vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

DeZir ima oblik coupéa s dva sjedala, koji je istovremeno oblikovan poput skulpture i jednostavan. Karakteriziraju ga istaknuti blatobrani u koje su smješteni naplatci od 21 inča, dok se na bočnim stranicama izmjenjuju ispupčeni i ravni oblici, stvarajući svjetlosne kontraste. Jarka crvena boja karoserije ističe grafičke oblike bočnih dijelova od perforiranog aluminija koji također ostavljaju dojam lakoće i naglašavaju tehnološka obilježja vozila.

Geometrijski oblik staklenih dijelova naglašava jednostavnost čitavog koncept vozila, podsjećajući na kokpit borbenog aviona. Vozilo je opremljeno dvama kamerama za vožnju unatrag koje pružaju vozaču panoramski pogled na prostor iza vozila. Kako u Renaultu najavljuju, dizajn prednjeg dijela nagovještava novi identitet prednjeg dijela vozila Renault koji će se uvesti na sve modele.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Oblici u unutrašnjosti su mekani i lagani dok je prevladavajuća boja bijela, koju naglašava mjestimična crvena preuzeta s vanjskog dijela vozila. Materijali su vrhunski kao i osjećaji koje pobuđuju: bijela koža na sjedalima, armaturnoj ploči i podnici, a crvena lak boja na konzoli i dodatnoj opremi, a prednja sjedala iz jednog dijela tvore udobnu 'čahuru'.

DeZir pokreće električni motor postavljen u središnji položaj straga čime se postiže idealna ravnoteža mase. Litij-ionska baterija kapaciteta od 24 kW/h je ugrađena vertikalno, iza klupe te nudi vozilu doseg od 160 km. Temeljni motor je jednak onom na električnim vozilima u seriji, s poboljšanjima koja omogućuju razvijanje snage od 110 kW (150 KS) i okretnog momenta od 226 Nm.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dostupna su tri načina punjenja baterije: standardni način - putem standardne utičnice u domaćinstvu (kompletno punjenje u 8 sati), brzi način - putem trofazne utičnice od 400 V (punjenje 80% baterije u 20 minuta), kao i zamjena baterije, zahvaljujući Renaultovoj tehnologiji Quick Drop.

Paket energetske učinkovitosti ovog vozila također uključuje obnovu energije pri usporavanju. Tehnologija koju upotrebljava se temelji na jednakom principu kao KERS (sustav rekuperacije kinetičke energije) koji se koristi u Formuli 1. Kada vozilo usporava, kinetička energija je obnovljena, prikupljena i uskladištena u bateriju. Na vozilu DeZir, navedeno 'skladište' energije se može iskoristiti kada vozač to odluči, putem komande pri upravljaču, kako bi se postiglo privremeno povećanje snage.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Renault DeZir moći ćemo vidjeti na pariškom salonu automobila koji svoja vrata otvara u prvu subotu u listopadu.

Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo