Udružili se automobilski giganti

Renault - Nissan i Daimler AG su objavili široku stratešku suradnju koja će objema grupacijama omogućiti brzo ostvarenje koristi iz niza konkretnih projekata i dijeljenja najboljih iskustava.

13.4.2010.
22:59
VOYO logo

Grupacije su također najavile razmjenu kapitala što će Alijansi Renault - Nissan omogućiti udio u Daimleru od 3,1%, a Daimleru 3,1% udjela u Renaultu i 3,1% u Nissanu.

Nakon intenzivnih i plodnih razgovora, dogovoreni su pojedini projekti koji će se odmah provesti. Poimence, novi smart s četiri sjedala, nasljednik sadašnjeg smarta fortwo i Renault Twingo sljedeće generacije bit će konstruirani na temelju zajednički razvijene arhitekture.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sva će se vozila jasno razlikovati jedna od drugih u pogledu dizajna proizvoda. Jedno od glavnih obilježja nove arhitekture bit će jedinstveni stražnji pogon koji se trenutačno koristi u smart automobilima.

Lansiranje zajednički razvijenih modela predviđeno je od 2013. smartova tvornica u Hambachu, u Francuskoj, bit će mjesto proizvodnje za inačice s dva sjedala, dok će se inačice s četiri sjedala proizvoditi u Renaultovoj tvornici u Novom Mestu, u Sloveniji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odmah po lansiranju na tržište, budući zajednički razvijeni modeli nudit će se i s električnim pogonom.U središtu suradnje u području pogona bit će razmjena vrlo štedljivih dizelskih i benzinskih motora između Alijanse Renault-Nissan i Daimlera.

Renault-Nissan Daimleru će osigurati trocilindarske i četverocilindarske benzinske i dizelske motore iz svog portfelja, koji će onda biti prilagođeni i preinačeni kako bi odražavali Mercedesova obilježja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je situacija u kojoj obje strane dobivaju: Daimler će moći koristiti motore Alijanse Renault-Nissan što će mu dati dodatni prodajni potencijal za buduća vrhunska kompaktna vozila iz Mercedes-Benzove palete vozila, a Alijansa Renault-Nissan povećat će iskorištenost svojih kapaciteta.

Daimler će iz sadašnjeg portfelja osigurati benzinske i dizelske motore za Infiniti. To obuhvaća četverocilindarske i šesterocilindarske motore.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Rezultat je opet situacija u kojoj obje strane dobivaju: Infiniti će moći koristiti Daimlerove motore, a Daimler će povećati iskorištenost kapaciteta. Daimler, Renault i Nissan surađivat će i na budućim benzinskim i dizelskim motorima.

Također, tvrtke su postigle dogovor o bliskoj suradnji u segmentu malih gospodarskih vozila. Mercedes-Benz Vans proširit će svoju liniju kako bi od 2012. u ponudi imao nov početni model namijenjen komercijalnoj upotrebi. Tehnički temelj tog kombija osigurat će Renault, a proizvodit će se u Renaultovoj tvornici u Maubeugeu, u Francuskoj. Oba će partnera imati korist od većih prodaja, veće iskorištenosti proizvodnih kapaciteta i podjele tereta ulaganja – jer će smanjiti ukupne troškove. Uz suradnju na malim gospodarskim vozilima, određeni dijelovi pogonskih sklopova koristit će se i za proširenje ponude i povećanje prodajnih količina kombija srednje veličine. To obuhvaća maleni dizelski motor i prijenosne sustave koje će Renault-Nissan dati Daimleru za Mercedes-Benz Vito.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo