Tehnološko čudo iz VW-a

Nastup Volkswagena na AMI sajmu u Leipzigu od 10. do 18. travnja bio je u znaku novog Tourana, jer je prvi put svjetskoj javnosti predstavljena novokoncipirana generacija ovog bestsellera.

13.4.2010.
22:58
VOYO logo

Volkswagenov Touran je najuspješniji njemački van, do sada ga je prodano ravno 1,13 milijuna primjeraka, a od novog modela očekuje se da nastavi s odličnim prodajnim rezultatima, za što ima sve potrebne preduvjete.

Osim osvježenog dizajna, usklađenog s novom generacijom modela njemačkog proizvođača, novi Touran pun je nove tehnike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prije svega, krase ga progresivni sustavi kao što su kontinuirano dugo svjetlo (Dynamic Light Assist) koje je po prvi puta predstavljeno za van vozila kao i novi sustav pomoći pri parkiranju Park Assist 2.0 za gotovo automatsko uzdužno i poprečno parkiranje.

Čak šest novih benzinskih i dizelskih motora pokazuju put ka vrijednostima potrošnje i ispušnih plinova, koje su donedavno bile nezamislive za van vozila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

BlueMotion tehnologija Tourana TDI (77 kW / 105 KS) ovdje određuje tempo u pogledu održivosti: s prosječnom potrošnjom od 4,6 l/100 km (analogno 121 g/km CO2) Touran ostvaruje novu optimalnu vrijednost za van vozila sa sedam sjedala.

Novitet je i inovativna ulazna motorizacija kod benzinskih motora – 1.2 TSI motor s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem, koji također ima 105 KS. U stilu turbodizelskog motora ovaj motor već iznad broja okretaja u praznom hodu razvija snažni zakretni moment od 175 Nm, ali u prosjeku troši samo 6,4 l/100 km goriva (analogno 149 g/km CO2).

Tekst se nastavlja ispod oglasa

S visokom učinkovitošću briljira općenito svih osam motora (spektar snage od 66 kW / 90 KS do 125 kW / 170 KS). Bez iznimke se radi o motorima s turbopunjačem i direktnim ubrizgavanjem, koji prate Volkswagenov downsizing princip, a to znači: manji obujam, manje emisije, manja potrošnja i unatoč tomu znatno veći zakretni moment.

Touran je iznutra također osjetno bolji, prvenstveno po pitanju praktičnosti. Sad je opremljen sa čak 39 pretinaca za odlaganje. Po prvi puta je u Touranu korišten novi radio-navigacijski sustav RNS 315 sa zaslonom osjetljivim na dodir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga na raspolaganju su dodatni, novi, opcionalni detalji opreme poput velikog panoramskog pomičnog i podiznog krova, kamere za vožnju unatrag (serijski u kombinaciji s radio-navigacijskim sustavom RNS 510) ili adaptivne regulacije voznog postroja DCC.

Isto tako kod Tourana novitet predstavlja i Light Assist – automatska regulacija dugog svjetla za standardna glavna svjetla, koja je ujedno i novija verzija tehnologije Dynamic Light Assist razvijene za Bi-Xenon glavna svjetla.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Plasiranje Tourana na njemačko tržište realizirat će se u kolovozu; tijekom jeseni postupno će uslijediti uvođenje modela na ostalim svjetskim tržištima. U Hrvatskoj ga očekujemo sredinom rujna ove godine.

Osnovni model od sada je Touran Trendline (prije Conceptline). U ovom slučaju skromna je jedino potrošnja serijskog 1.2 TSI motora. Za opremu međutim vrijedi da su elementi poput klima uređaja, sustava radio-CD-a s MP3 funkcijom, električnih podizača prozora u sva četvora vrata, elegantnih dekorativnih elemenata u mat kromiranoj izvedbi i svjetala za dnevnu vožnju dio serijske opreme.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Touran Comfortline ima i senzor za svjetlo i kišu, automatski zaslonjivo unutrašnje osvrtno zrcalo, kromirane aplikacije na upravljačkim elementima poput prekidača za svjetla i tipaka podizača prozora te namještanje zrcala, bočna stakla koja apsorbiraju svjetlo, komfort sjedala naprijed, preklopivi stolići za drugi red sjedala i crni krovni nosač).

Top model je Touran Highline; ovdje su dio opreme dodatno uz Comfortline elemente između ostalog i presvlake od alcantre, sportska sjedala (naprijed), automatski klima uređaj, višenamjenski pokazivač sa zaslonom u boji, kožno kolo upravljača s višenamjenskim tipkama, 16-colni lakometalni naplatci, srebrni krovni nosač i prednja svjetla za maglu s kromiranim okvirima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo