TAKATA JE KRIVA: / Toyota mora povući 1,6 milijuna vozila zbog nesigurnih zračnih jastuka

Image
Foto: Thinkstock

Najveći svjetski proizvođač automobila Toyota objavila je kako povlači 1,6 milijuna vozila zbog neispravnih zračnih jastuka naručenih od tvrtke Takata.

25.11.2015.
12:12
Thinkstock
VOYO logo

Takatini nesigurni jastuci početkom ovog mjeseca uzorokovali su ozljedu vozača u Nissanovom automobilu jer je zračni jastuk puknuo nakon napuhavanja. Nissam je nakon toga povukao 310.000 vozila širom Japana.

Sada se priča širi i na Toyotu, koja će s tržišta povući 22 modela automobila, uključujući Corollu i Vitz, koji su proizvedeni u razdoblju između siječnja 2004. i prosinca 2005. godine. Osim u Japanu, vozila če biti povučena i sa tržišta u Italiji, Velikoj Britaniji i Španjolskoj.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Utvrđeno je kako Takatini zračni jastuci eksplodiraju presnažno zbog korištenja amonijevog nitrata pa ostaci lete naokolo i uzrokuju ozljede, a u nekim slučajevima i smrt. Kako piše Reuters, nesmotreno korištenje amonijevog nitrata kao sredstva za napuhavanje zračnih jastuka povezano je s slučajevima u kojima je poginulo osam ljudi, dok je nekoliko stotina ozlijeđeno.

Upravo zbog toga je nadležna američka institucija za sigurnost vozila (NHTSA) kaznila tvrtku Takata s 70 milijuna dolara zbog višegodišnjeg skrivanja dokaza o eksplozijama zračnim jastuka.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ujedno su potpisali petogodišnji ugovor prema kojemu NHTSA može povećati iznos kazne na maksimalnih 200 milijuna dolara ako Takata neće zamijeniti postojeće zračne jastuke i prestati upotrebljavati amonijev nitrat.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
fnc 15
Gajin svet
Cijena strasti
Hell's kitchen
default_cta
Azbuka našeg života
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Alvin i vjeverice
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Volio bih da sam ovdje
Brak na prvu
Playmobil
default_cta
Sumrak saga: Mladi mjesec
VOYO logo