SAVJET PROMETNOG STRUČNJAKA: / Ako ne možete ubaciti u rikverc napravite ovo i sigurno ćete uspjeti

Image
Foto: autoportal.hr

Pri niskim temperaturama otežava se ubacivanje mjenjača u stupnjeve prijenosa posebice u stupanj unatrag (rikverc).

5.12.2017.
10:50
autoportal.hr
VOYO logo

Pokretanje potpuno hladnog vozila u zimskim mjesecima pri niskim temperaturama zraka ponekad je popraćeno otežanim ubacivanjem mjenjača u stupnjeve prijenosa, a posebice za vožnju unutrag. Stručni savjet kako riješiti taj problem donosi autoportal.hr.

'Pri niskim temperaturama, kad se povećava viskoznost ulja (postaje gusto), otežava se ubacivanje mjenjača u stupnjeve prijenosa, posebice u stupanj unatrag (rikverc), pri pokretanju potpuno hladnog automobila (dakle motora i mjenjača). Tada može doći do zapinjanja ručice mjenjača i nemogućnosti uključivanja', navodi izvor nudeći i rješenje problema.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Uz podsjećanje da mnogi automobili novijeg datuma proizvodnje, a posebice se pritom ističu vozila A i B segmenta, imaju teškoća s rikvercom i pri radu zagrijanog motora, upozorava se da bi se stupnjevi prijenosa morali mijenjati odmjereno i donosi način kako doskočiti problemu iz uvoda teksta:

'Kad upalite hladan motor, u 10-20 sekundi koliko je dovoljno pričekati do polaska, pritisnite papučicu spojke do dna, pa lagano gurnite ručicu mjenjača u treći stupanj, pa povucite u četvrti, pa ponovno gurnite u treći i povucite u četvrti. U trećem koraku, nastavljajući držati papučicu spojke do kraja, ručicu mjenjača ubacite u rikverc. Ne bi trebala zapinjati!'

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
Azbuka našeg života
default_cta
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
Pevačica
default_cta
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
Volio bih da sam ovdje
default_cta
VOYO logo