Ruth pipka Fordove

Ford je prvi proizvođač automobila u svijetu koji koristi robota za znanstveno testiranje osjećaja i izgleda prekidača i površina.

29.12.2009.
20:59
VOYO logo

Ljudski dodir je izrazito subjektivan i složen te je kao takav težak za mjerenje. Stoga su se dizajneri interijera vozila tijekom godina oslanjali na povratne informacije od kupaca kako bi odredili koji materijali ili postavke na instrumentima mogu zadovoljiti najveći broj ljudi.

Fordov robot Ruth, što je skraćeno za robotiziranu jedinicu za taktilnost i dodir, dozvoljava inženjerima da usavrše različite točke dodira u interijeru automobila kako bi objektivno pristupili čitavom nizu subjektivnih želja kupaca.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inženjeri u Fordovom istraživačkom centru u Aachenu u Njemačkoj, koriste robote u razvoju interijera gotovo svih postojećih i budućih modela.

Ruth donosi znanstveni pristup dodiru. Šumovi, grubost, mekoća i temperatura samo su neki od parametara koji se mjere u interijeru vozila. Uzeta mjerenja tada se kompariraju s povratnim informacijama prema kojima kupci ocjenjuju nešto kao visoko kvalitetno.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za razliku od nekih proizvođača koji testiraju komponente ili materijale u laboratoriju, daleko od stvarne primjene u vozilu, Ruth preuzima ulogu vozača i 'osjeća' komponente unutar prototipa, simulirajući uobičajeno ponašanje za volanom od tiskanja gumba do prilagođavanja otvora za zrak.

Ford je modificirao robot, inače model koji se koristi u proizvodnji, za svoje specifične znanstvene potrebe kako bi analizirao kvalitetu u interijerima vozila. U upotrebi je već četiri godine, a njegov se rad reflektira u Fordovim serijskim modelima širom svijeta.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo