RIJEŠEN MISTERIJ: / Otkud u avionima ima pepeljara ako je pušenje strogo zabranjeno?

Image
Foto: AFP

Svi znamo da je pušenje u zrakoplovima strogo zabranjeno, da su kazne vrlo visoke, da odbačena cigareta može izazvati požar...

3.3.2016.
10:05
AFP
VOYO logo

Malo je poznato da svaki avion, prema pravilnicima u EU i SAD-u, mora imati pepeljaru. To je minimalan tehnički uvjet kojeg svaki avion mora ispuniti kako bi smio poletjeti. Razlog tomu je što aviokompanije ne vjeruju svojim putnicima.

Naime, putnik koji ipak odluči riskirati veliku kaznu i ode zapaliti cigaretu u zahod, mogao bi, u panici, baciti opušak u umivaonik ili u koš za papir.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Procijenjeno je tako da je pametnije postaviti pepeljaru za one koji hoće zapaliti pošto-poto, nego riskirati požar ili nešto gore. Prvu zabranu pušenja u avionima uveli su Amerikanci 1988. godine na domaćim letovima, a praksa se proširila na cijeli svijet do kraja 1990-ih, piše Daily Mail.

Jedna cigareta ubila 123 ljudi

Godine 2009. godine British Airways prizemljio je Boeing 747 koji je letio prema Mexico Cityju nakon što je otkriveno da u avionu nema pepeljare:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Zakonska je obaveza imati pepeljaru jer, iako je pušenje zabranjeno, ako netko zapali cigaretu mora je negdje sigurno ugasiti", rekli su iz BA za Daily Mail online.

Odluka o nepušenju u avionu donesena je nakon tragične nesreće nedaleko Pariza 1973. godine. Tada je 123 ljudi poginulo u zrakoplovu Varig koji je letio od Rio de Janeira. Samo nekoliko kilometara prije Pariza dogodio se požar kojeg je uzrokovala cigareta bačena u koš za papir u zahodu. U samo nekoliko minuta dim je ispunio cijeli avion, piloti nisu vidjeli instrumente a putnici izlaze za nuždu. Većina putnika se ugušila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
hABAZIN VS. mAGYAR
Versailles
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Još jedna runda
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Nado
Otok iskušenja
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo