Pogledajte koncept vozila za treću generaciju

Auto(r) natječaj za dizajn automobila održao se drugu godinu u nizu.

24.3.2010.
18:19
VOYO logo

Natječaj je organiziran u suradnji sa studijima produkt dizajna četiri sveučilišta u Zagrebu, Beogradu i Sarajevu. Žiri se sastojao od govornika na konferenciji Auto(r) - dizajnera automobila i teoretičara dizajna automobila.

Problem, koji je ujedno tema natječaja, je da stariji građani ne žele kupovati proizvode posebno napravljene za njih jer se osjećaju stigmatiziranima. Rješenje je ponuditi starijima nužnu funkcionalnost na stilski prihvatljiv način.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Postoje automobili za različite tržišne niše, za muškarce, žene, obitelji, samce, mlade, bogate, siromašne… Slijede automobili za treću životnu dob. Do 2025. najrazvijenije zemlje svijeta imati će 20 posto stanovništva starijeg od 60 godina, a broj starijih od 80 godina će se utrostručiti.

Do 2050. Japan će postati najstarija nacija svijeta sa 50 milijuna stanovnika treće životne dobi, SAD će isti broj starijih građana imati već 2020. Danas samo Njemački stariji građani imaju kupovnu moć od 316 milijardi eura, do 2050. ona će porasti za 70 milijardi eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Između 42 pristigla rada, jednoglasnom odlukom žirija za pobjednika je izabran Zdenko Vukoja, samouki 42-godišnji dizajner iz Lipika.

Drugo mjesto osvojio je Darko Marković, student produkt dizajn Megatrend univerziteta u Beogradu, a treće Damjan Mitić, također beogradski student produkt dizajna, ali sa Univerziteta za umetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Komentar žirija na natječaj: "Vukojev rad ravnopravan je onima profesionalnih dizajnera automobila u velikim studijima za dizajn".

Zanimljivo je kako je Vukojev potencijal u Hrvatskoj ne iskorišten te je on trenutno zaposlen u knjigovodstvenom servisu svoje sestre. U slobodno vrijeme razvija vlastiti sportski automobil Osa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Zdenko Vukoja osvojio je petodnevni put u Pariz za dvoje Citroënom DS3, posjet Citroënovom studiju za dizajn, muzeju, galeriji C_42 i vožnju Spačekom po Parizu.

Već drugu godinu zaredom Ford je sa svojim predstavnikom iz dizajnerskog tima aktivno sudjelovao na konferenciji o dizajnu automobila koja se prošlog vikenda održala u Muzeju suvremene umjetnosti u Zagrebu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Fordovom dizajnerskom studiju izraženo je mnogo entuzijazma za kinetički dizajn (izražava energiju u pokretu), koji je više ili manje dramatično utjecao na Fordove proizvode. Njegov neposredni utjecaj oblikovao je novu Ford Fiestu, Ford Ka i Ford Kugu. Njegove elemente nose i Ford Focus i Ford Mondeo, Ford S-MAX te svi ostali predstavnici Fordove game koja je jedna od najmlađih u Europi.

Brave
Senorita 89
Versailles
Brak na prvu
Samit
default_cta
Tajne vinove loze
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
Brak na prvu Australija
default_cta
Pirata i kapitano
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
VOYO logo