OPUSTITE SE: / Volvo usavršio intuitivnog auto pilota, lakog za korištenje

Image
Foto: Newspress

Prema svemu sudeći, Volvo je predstavio trenutno najnapredniji sustav za nadzor prebacivanja kontrole automobila s vozača na AD (Autonomous Driving), odnosno samovoznu tehnologiju.

5.10.2015.
13:46
Newspress
VOYO logo

Sigurno će proći još neko vrijeme prije nego ćemo se bezbrižno voziti u automobilu kojim upravlja računalo, do tada ćemo mi još uvijek biti aktivni sudionici prometa. Međutim, u prelaznom periodu dobro će nam doći AD tehnologija, kojoj su u Volvu posvetili veliku pažnju...

Šveđani su napravili IntelliSafe auto pilota vrlo jednostavnog za korištenje i vrlo intuitivnog. AD opcija se pali i gasi koristeći posebno dizajnirane poluge na upravljaču.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Kada vozač stigne na dio ceste gdje je moguća autonomna vožnja, auto pilot stupa na snagu. Vozač tada samo mora potegnuti poluge s obje strane volana istovremeno i automobil preuzima kontrolu. Cijeli proces je popraćen sa paljenjem zelenog svjetla na komandnoj ploči.

Vozač prima obavijest kada autonomna vožnja više nije dostupna i nakon toga ima 60 sekundi za preuzimanje upravljača. Ako se zbog nekog razloga to ne dogodi, automobil će stati prvom prilikom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Volvo će za početak ugraditi ovu tehnologiju u 100 XC 90 modela i testirati je oko Gothenburga, gdje 2017. godine planiraju i službeno predstavljanje Drive Me projekta, kojeg već sada zovu najambicioznijim AD projektom ikad.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Brave
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
Senorita 89
Brak na prvu
default_cta
Samit
Molitva prije zore
Hell's kitchen
Ljubavna zamka
Pevačica
default_cta
Barbapapa
Brak na prvu Australija
Obiteljske tajne
Otok iskušenja
Cijena strasti
default_cta
VOYO logo