NOVI FORD FOCUS RS: / Brži nego ikad, prvi put pogon na sva četiri kotača

Image

Ford je na sajmu automobila u Frankfurtu novinarima predstavio performanse, cijenu, kao i ostale karakteristike novog Ford Focus RS-a.

16.9.2015.
11:37
VOYO logo

Prije godišnjih odmora saznali smo da novi najsnažniji Focus ispod haube ima četvorocilindarski 2.3 EcoBoost koji proizvodi 350 konjskih snaga (257 kW) te raspolaže sa 440 Nm maksimalnog obrtnog momenta u rasponu 2000-4500 o/min. Ford je ujedno objavio kako je pomoću overboost funkcije moguće povećati obrtni moment na 470 Nm, ali samo u ograničenom vremenskom periodu od 15 sekundi.

Ford Focus RS po prvi put ima Dynamic Torque Vectoring pogon na sva četiri kotača. Ovaj sistem omogućava da se do 70% obrtnog momenta distribuira na zadnju osovinu, gde se, prema potrebi, snaga također može raspoređivati na svaki od kotača. Proizvođač objašnjava da je na taj način unaprijeđena upravljivost i stabilnost automobila u zavojima, naročito pri velikim brzinama.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Novi Focus RS proizvodit će se u Njemačkoj, na europsko tržište stiže početkom 2016. godine, a početna cijena će biti 39.000 eura.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo