NEZABORAVNA LEGENDA: / Prije 60 godina proizveden je prvi Fićo...

Image

Fićo, fićek ili fića, odnosno Zastava 750 kreirana po uzoru na Fiat 600, najpopularniji je automobil druge polovice 20.

20.10.2015.
12:41
VOYO logo
Image
Image
Image
Image
Image
Image

U tri desetljeća bivša tvornica oružja u Kragujevcu proizvela je 923,487 fića u svih devet modela. No, zajedno s matičnom zemljom Italijom, te s Argentinom, Austrijom i Španjolskom, koje su kao i Jugoslavija kupile licencu, proizvedeno je tri puta više Fiata 600, odnosno 2,695,197 primjeraka. Prema statistici Fiata, u svijetu je proizvedeno točno 4,921,626 primjeraka, što ga čini jednim od najprofitabilnijih svjetskih automobila.

Kupnja licence od talijanskog Fiata bila je prvi komercijalni ugovor jedne zapadne tvrtke i socijalističke zemlje nakon Drugog svjetskog rata. Fićo je, tako, bio rezultat spoja napredne talijanske tehnologije i jugoslavenskog samoupravnog proizvođenja čiji se jaz nikada nije uspio prevladati. Ističe to povjesničar Marko Miljković u hrvatskom znanstvenom časopisu Narodna umjetnost.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Image
Image
Image
Image

Fićo je imao motor male snage, a jednako je malo trošio goriva. Imao je najpovoljniju cijenu i lako se održavao. Prostor u kabini je bio skučen pa su se oni na stražnjem sjedištu morali pogrbiti, zbog malog prtljažnika imati torbu u krilu i gotovo se redovito nadvikivati s bukom.

Premda na njemu gotovo nikada nije sve funkcioniralo, ostao je u sjećanju kao onaj koji nikada nije izdao. Koristile su ga brojne službe poput hitne pomoći, policije, vojske i druge. Mnogi su imali s njim neposredno vozačko iskustvo kao sa svojim prvim automobilom ili preko auto-škole. Fićo je bez sumnje bio omiljeno vozilo radničke klase.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo