Kvalitetno gorivo znači uštedu! Kako ga naći?

Prije nego odlučite natankati svoj automobil, dobro razmislite gdje ćete to učiniti. Kvalitetno gorivo može itekako utjecati na vašu uštedu i zato kada ga pronađete, onda ga se i držite.

21.1.2011.
14:22
VOYO logo

Class, Super, Euro, Ultra, Turbo i ostali nazivi kojima se označavaju goriva u Hrvatskoj ne mogu sakriti jednu jednostavnu činjenicu, a to je da su goriva kod nas lošije kvalitete nego u Europskoj uniji, piše Pametna kuna.

Nemamo kvalitetno gorivo

Iako je smanjen udio sumpora i ostalih nečistoća i iako je učinjeno mnogo toga kako bi vozači u Hrvatskoj imali kvalitetan benzin i dizel, to još uvijek nije to. Trebate dokaz?

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201012310352006 Naručite skupo istraživanje, krenite skupljati motorne benzine i dizele po Hrvatskoj i čekajte rezultate. Ili možete natočiti jedan tank kod nas, a jedan u Sloveniji, Austriji ili Italiji, pa onda vidjeti razliku u potrošnji i odazivu automobila na gas.

Činjenica je takva, iako smo osuđeni smo na lošije gorivo nego naši susjedi, ipak možemo učiniti nekoliko stvari da svom automobilu pružimo kvalitetno gorivo, te tako (doduše minimalno) uz isti stil vožnje smanjimo potrošnju. A i ne treba ignorirati činjenicu da ćete kvalitetnim gorivom smanjiti troškove održavanja motora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nađite kvalitetnu crpku

Prvo i osnovno pravilo je izbjegavanje malih dobavljača.

Izbjegavajte benzinske crpke velikih tvrtki uz samu granicu s BiH te Srbijom, bez obzira tko im bio vlasnik, velike naftne kompanije ili lokalni poduzetnici. (tamo se nerijetko rade malverzacije kojima se pokušava strpati nešto novca u džep, a vama pružiti gorivo lošije kvalitete od onoga koje vam neka naftna kompanija jamč)i.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

arti-201012310352006 Raspitajte se među svojim prijateljima i kolegama gdje su im dobra iskustva, odnosno nakon točenja goriva na kojim crpkama su primijetili da im automobil “bolje vuče” i manje troši, piše Pametna kuna

Razlika se odmah primijeti

Nekima će možda zvučati suludo, ali iskusni vozači koji dobro poznaju svoj automobil odmah primjećuju razliku. Mjerite svoju potrošnju pomoću olovke i papira, a ne pomoću računala.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ako primijetite da vam na istoj ruti automobil manje troši nakon točenja na određenoj benzinskoj crpki, držite je se dok ne primijetite razliku.

Ako imate nov automobil s modernim motorom (izravno ubrizgavanje, posljednje generacije common rail sustava, sustavi prednabijanja poput turba ili kompresora), krenite na bolje gorivo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

“Premium” goriva isključivo za moderne motore

U posljednje vrijeme na tržištu su se pojavila tzv. “premium” goriva koja su neznatno skuplja od svojih standardnih inačica, ali su zato i svojstvima bolja.

Kod modernih motora to donosi manju potrošnju uz isti stil vožnje te bolje zdravlje motora, no ako vozite stariji automobil, ovo vam gorivo nimalo ne koristi, već ćete samo baciti novac.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prethodni članci:

arti-201101110511006 arti-201012300024006

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo