KAD VAS ZAUSTAVE, UVIJEK NEŠTO NAĐU: / Vozaču prijeti kazna zbog vožnje pod utjecajem – kave?!

Image
Foto: Thinkstock, dolgachov

Koliko nas na poslu popije nekoliko šalica kave kako bi 'preživjelo' dan, a zatim sjedne u automobil i krene kući?

29.12.2016.
10:21
Thinkstock, dolgachov
VOYO logo

Schwab je imao tu nesreću da je u kolovozu prošle godine "presjekao" put pripadnici Jedinice za kontrolu prometa alkoholnih pića u neobilježenom vozilu.

Ona ga je zaustavila u skladu s ovlaštenjima, a zatim u prijavi napisala da se njegovo vozilo "čudno kretalo" te da je skoro "prouzročio više nesreća" pa je posumnjala da je pod utjecajem "nečega".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Sto posto sam siguran da nisam bio ni pod kakvim utjecajem", kaže Schwab.

U njegovom automobilu je agentica pronašla dodatke prehrani, ali svi su legalni. Na brzinu je provela nekoliko "terenskih testova" na alkohol i najčudnije joj je bilo širenje njegovih zjenica.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Samo višak kofeina

Alkotest je pokazao nulu, ali ona nije povjerovala, pa ga je prebacila u pritvor gdje mu je uzet uzorak krvi za toksikološku analizu.

Ni tamo nije pronađeno ništa – ni alkohol, ni bilo koja nedozvoljena supstanca niti lijek – pronađena je samo povećana koncentracija kofeina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, prijava je prošla i zakazano je suđenje. Iako je Schwabova odvjetnica zatražila odbacivanje slučaja, sudac je ostao pri svome.

"Vozač je izgledao vrlo nabrijano, vrlo uznemireno, jako ratoborno, i agentica je mislila da je on pod utjecajem nečega", rekla je okružna tužiteljica Krishna Abrams.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Odvjetnici jako zbunjeni

"Nikada nisam ovo vidjela", kaže Schwabova zastupnica Stacy Barrett. "Čak sam se konzultirata s kolegama u odvjetničkom uredu da slučajno ne propuštam nešto očito".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tužiteljstvo je priopćilo da je "istražni postupak u tijeku", kao i da "optužba za vožnju pod utjecajem nije temeljena na kofeinu".

Kako nikome nije bilo jasno na čemu bi mogla biti temeljena, ako rezultati iz laboratorija pokazuju samo jedno – kofein u krvi, okružna tužiteljica Abrams je nakon 16 mjeseci ipak odlučila odbaciti prijavu protiv Scvhwaba.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Nakon daljnjeg razmatranja, bez testa koji bi potvrdio određene droge u sustavu optuženika, koje bi umanjile njegovu sposobnost upravljanja vozilom, ne vjerujemo da možemo dokazati optužbu izvan razumne sumnje", rekla je.

No, Abrams i dalje vjeruje da je Schwab morao biti na "nečem" drugom osim kofeina, ali testiranja to nisu otkrila.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, uobičajeni testovi na droge ne uključuju sve droge, nago samo "najzastupljenije": kokain, THC, opijate, metamfetamine, oksikodon i još neke.

"Sintetski kanabinoidi, medikamenti poput steroida, ali i 'dizajnerski stimulansi', rijeko se ispitujuju", kaže forenzički toksikolog Edwin Smith.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Žalimo li što nije provedeno još testova", kaže Abrams. "Apsolutno, jer tada bismo znali na čemu je bio".

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo