Električni snovi uz Volvo C30

Volvo Cars i energetska tvrtka Göteborg Energi potpisali su pismo namjere koje se odnosi na suradnju na polju električnih vozila i infrastrukture za njihovo punjenje.

16.6.2010.
23:09
VOYO logo

Projekt Volvo C30 Electric je privukao veliku međunarodnu pozornost. Brojni potencijalni kupci električnog Volvo modela stigli su iz cijelog svijeta, no prvi potvrđeni kupac će biti iz Švedske.

Od ove jeseni bit će isporučeno 10 vozila. Kako kažu u Volvu, C30 Electric prirodan je dio njihovog fokusa na DRIVe proizvode, s ciljem promocije održivog razvoja.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Automobili u demo floti opremljeni su naprednim mjernim instrumentima. Za Volvo je od izuzetnog značaja važnost novostečenog iskustva o tome kako parametri poput vozačkih navika i stila punjenja utječu na bateriju i njenu trajnost.

Za razliku od standardnog modela, C30 Electric za pogon koristi isključivo električnu energiju, što znači da nema nikakvih ispušnih emisija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ukoliko se za punjenje koristi energija dobivena od obnovljivih resursa, putovanje ovim automobilom doslovce je oslobođeno štetnih emisija ugljičnog dioksida.

Raspon kretanja s jednim punjenjem iznosi 150 km. To je mnogo više od razmaka koji dnevno prijeđe 90 posto korisnika javnog prijevoza, i znači da automobil može zadovoljiti transportne potrebe prosječne obitelji.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za pogon koristi litij-ionsku bateriju koja se puni preko standardne utičnice, dok se potpuno ispražnjena baterija dopunjava oko osam sati. Automobil postiže brzinski vrh od 130 km/h, a do 100 km/h ubrzava za 10,5 sekundi. Volvo projekt električnih vozila trenutno obuhvaća oko 250 vozila.

Predviđa se kako će do 2020. oko 5-10 posto svih vozila u Švedskoj činit električni automobili, te kako će do 2020-2025. godine električna vozila držati od 3 do 10 posto tržišnog udjela u zemljama Europske Unije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo