'CIPRAS JE ZABRLJAO': / Nakon raskola s Grčkom Europa ulazi u nepoznate vode

Image
Foto: AFP
28.6.2015.
15:36
AFP
VOYO logo

Dok su ministri financija ostalih 18 zemalja eurozone ustrajali na tome da će Grčka ostati u eurozoni, ogorčenje odlukom ljevičarske grčke vlade da odbaci konačnu ponudu vjerovnika i umjesto toga sazove referendum, jasno se vidjelo i neki su dužnosnici u privatnosti govorili o izbacivanju Grčke.

Grci igrali poker

"Oni su igrali poker", rekao je austrijski ministar financija Hans Joerg Schelling nakon sastanka europskupine u subotu. "Ali u pokeru uvijek možete izgubiti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon pet mjeseci pregovora s grčkom vladom, čelnici EU-a napustili su summit EU-a u petak u uvjerenju da je dogovor blizu.

Međutim, Ciprasov neočekivani poziv na referendum, na kojemu će birači odlučivati o tome treba li Grčka prihvatiti paket ekonomskih reformi koji su predložili vjerovnici u zamjenu za nove zajmove kojima bi zemlja izbjegla stečaj, izazvao je zaprepaštenje. On je odluku o referendumu objavio nakon što je grčka vlada u petak odbacila prijedlog međunarodnih kreditora da se na pet mjeseci produlji postojeći program financijske pomoći tijekom kojih bi Atena primila 15,5 milijarda dolara.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U Bruxellesu za referendum doznali na Twitteru

Nije prvi put da su dužnosnici EU-a izjavili da su grčki pregovarači također bili iznenađeni vijestima iz Atene. "Čuli su za referendum na Twitteru", rekao je jedan dužnosnik.

"Cipras je zabrljao", rekao je jedan dužnosnik eurozone. "Mi smo učinili sve što smo mogli. Oni su izabrali raspaliti se kada smo bili tako blizu da to riješimo na način koji bi im omogućio da to mogu dobro prezentirati" Grcima, kazao je.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U vrijeme političke drame u Grčkoj, u kojoj većina želi ostati u eurozoni, idućih nekoliko dana predstavlja glavni izazov za integritet 16-godišnje eurozone, koju mnogi okrivljuju za masovnu nezaposlenost.

Prijetnja zarazom

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Moramo učiniti sve što možemo kako bi pobijedili bilo kakvu prijetnju 'zarazom'", rekao je njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble. Ministri su rekli da Europska središnja banka, čija se uprava sastaje u nedjelju, treba iskoristiti svoje ovlasti da stabilizira tržišta.

"Trebate računati na to da će Grčka ući u probleme idućih dana zbog svoje odluke", rekao je Schaeuble, za kojega neki od njegovih konzervativnih saveznika govore da ne taji svoju želju da Grčka bude istjerana iz eurozone. "To je teško jer ne znamo kako će ona ispunjavati svoje obveze."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ipak, istaknuo je, ponavljajući riječi svog francuskog kolege Michela Sapina, da "Grčka ostaje članicom eurozone i dijelom Europe".

Razilaženje Berlina i Pariza

Međutim, postoje neslaganja, posebice u tonu, između Berlina i Pariza. Sapin inzistira da euroskupina barem razmotri grčki zahtjev za produženjem pregovora, ali su Schaeuble i mnogi drugi izgubili strpljenje, rekli su izvori bliski pregovorima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nakon toga je Sapin izjavio da je i dalje spreman pregovarati, što je u nedjelju u Parizu ponovio premijer Manuel Valls.

Preostalo je malo čelnika EU-a koji još i sada vjeruju ovoj grčkoj vladi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hina.hr/Danas.hr

Samit
Gajin svet
fnc 15
Hell's kitchen
Brak na prvu
default_cta
Azbuka našeg života
Cijena strasti
Tajne vinove loze
Ljubavna zamka
Smrt u raju
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Sumrak saga: Mladi mjesec
Playmobil
default_cta
Volio bih da sam ovdje
VOYO logo