Play ponuda

AUTOMOBILIMA NA STRUJU PROTIV ZAGAĐENJA: / Indija ima ambiciozan plan eliminacije benzinaca i dizelaša

Image

Indijski ministar energetike Piyush Goyal iznio je plan borbe protiv zagađenja i smanjenja troškova uvoza goriva prema kojem bi svaki automobil prodan ondje 2030. godine trebao biti električni.

3.5.2017.
15:03
Play ponuda

Usporedio je Goyal ovaj plan s inicijativom države od prije dvije godine kada su LED žarulje na velika vrata ušla na tržište i dodao kako vjeruje da će tamošnja industrija trebati dvije ili tri godine vladine pomoći za ostvarenje tog plana, nakon čega bi ona trebala biti motivirana potražnjom a ne poticajima.

"Učinit ćemo da električna vozila budu samoodrživa, a plan je da se do 2030. u zemlji ne proda niti jedno vozilo pogonjeno benzinom i dizelom. Trošak kupnje električnih vozila sam će se početi isplaćivati kupcima. Voljeli bismo vidjeti industriju koja se sama pokreće", citira The Independent Goyala.

Prema istraživanjima Greenpeacea u Indiji godišnje od zagađenja zraka umre 2,3 milijuna ljudi. Najzagađeniji je Delhi, jedan od gradova u kojem bi se Goyalova ideja među prvima trebala početi realizirati.

Play ponuda
Play ponuda