Autoindustrija izlazi iz krize!

Prema globalnom istraživanju konzultantskih tvrtki A.T. Kearney i SupplierBusinessa pod nazivom 'Globalni autobarometar' pokazuje kako autoindustrija i njihovi dobavljači počinju osjećati oporavak

25.10.2010.
15:32
VOYO logo

Za razliku od svega 15 posto ispitanika koji su u prosincu prošle godine očekivali rast prodaje, ove godine porast prodaje očekuje oko 60 posto lidera automobilske industrije. Naime, od 220 najvećih predstavnika globalne automobilske industrije, koliko ih je sudjelovalo u istraživanju, njih 64 posto u Europi očekuje rast prodaje, što je daleko manje od američkog (92 posto) i azijskog (94 posto) očekivanog porasta. Slično kao i u ostatku Europe, hrvatske tvrtke ne vide pozitivne pomake u povećanju narudžbi.

"Iako je nejasno kada će Europa početi pratiti globalne trendove, Hrvatska mora iskoristiti ovaj oporavak i pokrenuti posustalu industriju automobilskih dijelova prema tržištima koja već izlaze iz gospodarske krize, od kojih su nam najbliže zemlje zapadne Europe", objašnjava Branko Žibret, partner i potpredsjednik konzultantske kuće A.T. Kearney.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Velika nepodudaranja na globalnoj razini s rastom u Americi i Aziji te puno skromnim kretanjima u Europi postavlja pitanje hrvatskim tvrtkama koliko se trebaju pouzdati u oporavak Europe te koliko agresivno trebaju uložiti u rast u prvenstveno SAD-u te nekim azijskim zemljama gdje imaju konkurentu prednost u tehnologiji, rješenjima, brzinom reakcije i inovativnošću."

Istovremeno dok raste broj narudžbi, dobavljači autoindustrije se pitaju trebaju li uložiti u povratak na stare kapacitete i zapošljavanje ili pričekati neko vrijeme te odbiti neke narudžbe. Rezultati istraživanja pokazuju da 77 posto svjetskih dobavljača neće dalje smanjivati postojeće poslovanje, dok će njih više od pola proširiti se na nova tržišta bilo unutar bilo izvan automobilske industrije.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Kroz zadnje dvije godine dobavljači u autoindustriji su pratili trend usporavanja tržišta te reagirali na krizu oštrim rezanjem kapaciteta, zatvaranjem pogona i otpuštanjem radnika. Danas, kada su se mnogi našli zatečeni velikom količinom narudžbi, moraju se odlučiti na ponovno otvaranje pogona ili čekanje konačne potvrde gospodarskog oporavka u narednim mjesecima. Alternativno rješenje je promjena poslovnog modela u puno fleksibilniji, korištenje zapošljavanja na određeno kroz posebne agencije za privremeno zapošljavanje i povezivanje u još jače klastere radi balansiranja postojećih kapaciteta", rekao je Žibret.

Dodatni segment su zelene tehnologije koje uz sve jaču pojavu hibrida i električnih vozila u brojnim segmentima automobila, autobusa, gospodarskih vozila i slično, postaje dodatna karta za uspješan oporavak automobilske industrije. Istraživanje pokazuje kako čak 90 posto ispitanika naglašava povećani utjecaj alternativnih pogona u budućnosti automobilskog tržišta. Njih čak polovica budućnost vidi u hibridno-električnim vozilima, a nešto manje u vozilima na prirodni plin (23%), električnim vozilima (17%) i hibridnim hidrauličkim vozilima (10%).

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo