SUV KOJEG MORATE VIDJETI / U Hrvatsku stigao novi model Jeepa: Avenger je veliki novitet među njihovim automobilima, znamo i kada kreće prodaja

Image
Foto: Ines Brežnjak

Avenger se u jako kratkom vremenu okitio s nekoliko nagrada. Proglašen je Europskim automobilom godine te je proglašen najboljim obiteljskim SUV-om po izboru žirija Ženski svjetski automobil godine (Women's World Car of the Year) za 2023. godinu

26.6.2023.
19:35
Ines Brežnjak
VOYO logo

Nakon što je početkom godine predstavljen u Italiji, u Hrvatskoj je u ponedjeljak 26. lipnja predstavljena nova Jeepova uzdanica, električni model Jeep Avenger. Riječ je o potpuno novom električnom modelu, kompaktnom SUV-u B segmenta vozila s kojim američka marka kreće u pohod na europsko tržište.

Napravljen u Europi, po mjeri europskog čovjeka, ova model izaziva pozitivne reakcije otkako je prvi puta pokazan svijetu. Avenger se u jako kratkom vremenu okitio s nekoliko nagrada. Proglašen je Europskim automobilom godine te je proglašen najboljim obiteljskim SUV-om po izboru žirija Ženski svjetski automobil godine (Women's World Car of the Year) za 2023. godinu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
'ŽENSKI SVJETSKI AUTO GODINE' /

Imamo pobjednike! Za ovih šest automobila žene kažu da su najbolji u 2023. godini! Slažete li se s njihovim izborom?

Image
'ŽENSKI SVJETSKI AUTO GODINE' /

Imamo pobjednike! Za ovih šest automobila žene kažu da su najbolji u 2023. godini! Slažete li se s njihovim izborom?

Kompaktne dimenzije po mjeri Europe

Stvoren da ljudima donese više zabave, Avenger je začetnik elektrifikacije Jeepa u kojoj ovaj automobilski brend vidi velike mogućnosti, a predstavljaju ga uz krilaticu "Freedom is electric".

Njegove kompaktne idealne su za uske europske ulice, a karoserija je dodatno zaštićena plastičnim oblogama koje čuvaju automobil od sitnih oštećenja i ogrebotina, do kakvih najčešće dolazi u gradskom prometu . No, iako je izgledom i dimenzijama Europljanin, Avenger je u duši ostao pravi Jeep, što se najbolje vidi u njegovim vozačkim sposobnostima. Ovo je, naime, prvi puta da automobil s prednjim pogonom ima i opcije Select terrain i te Hill descent control.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dizajnerski je razigran i moderan, a kupci će moći izabrati između sedam različitih boja. Neke od boja moći će se kombinirati s crnim krovom, što automobilu daje još atraktivniji izgled. Avenger će se prodavati u tri razine opreme – Longitude, Altitude i Summit.

S jedner strane stvoren za grad, no s druge strane, Avenger je pravi avanturist te je sjajan i za duže staze. Prtljažnik mu je zapremnine 380 litara, a automobil se može pohvaliti i sa dodatne 34 litre zapremnine po pretincima u unutrašnjosti. Iz moje perspektive, to ga čini jako praktičnim kako za svakodnevnicu, tako i za duža putovanja.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Unutrašnjost automobila jako je "čista", a dizajn je sveden na minimalizam. Zgodna stvar je dodatna ambijentalna rasvjeta sa strane na kokpitu, koja ne samo da lijepo izgleda, već je i funkcionalna. Naime, kada otvorite vrata u mraku, zbog specifične pozicije rasvjete dobit ćete osvjetljenje te ćete bez problema i u mrklom mraku moći izaći iz auta.

Osim standardnih načina vožnje eco, normal, sport, Avenger ima još tri načina vožnje - za pješčani teren, blato i snijeg.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

400 kilometara dosega

Ispod haube se nalazi novi e-motor od 115 kw (156 KS), a kapacitet njegove baterije iznosi 54 kWh. Po WLTP-u, njegov doseg iznosi 400 kilometara, no kako se moglo čuti na predstavljanju, stvarni doseg nije daleko od toga, a automobil može prijeći nekih 380 kilometara kombinirane vožnje. Što se same gradske vožnje tiče, tu se doseg povećava na čak 550 kilometara.

Na brzim punionicama bateriju ćete od 20% do 80% napuniti za 24 minute, a maksimalna jačina kojom se auto puni je 100 kWh. Valja istaknuti da je baterija na Avengeru dodatno zaštićena. Osim što automobil ima nešto veći razmak od zla, baterija je zaštićena i dodatnom čeličnom oplatom koja amortizira udar.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Početak prodaje u rujnu

Jeep Avenger u Hrvatskoj će se početi prodavati od rujna, a ono najvažnije – njegova cijena – za sada još nije poznata, no bit će kroz narednih nekoliko tjedana.

Drugačiji izvana, ali opet iskonski Jeep iznutra, Avenger od samog početka izaziva dobre i pozitivne reakcije, što je jako važno. Uostalom, ne zovu ga u Jeepu bezveze "game changer". Zbog svoje svestranosti, mogao bi jako dobro proći kod kupaca. Za sada mu se predviđa dobra budućnost, a kako će to zaista izgledati, vidjet ćemo u narednim mjesecima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Inače, naša redakcija bila je jedina iz Hrvatske na svjetskoj premijeri ovog automobila u siječnju, a prve dojmove o Avengeru možete pročitati ovdje.

FON
Gledaj od 27.srpnja
VOYO logo