'Tko je bolji?' / Srbi žele veliki obračun s elitnom Hrvatskom u novoj grupi Lige nacija: 'Komšije bi nas najradije izbjegle'

Image
Foto: Profimedia

Danas od 18.00 ždrijeb je skupina nove sezone Lige nacija. Hrvatska nogometna reprezentacija po prvi je put smještena u prvi jakosni pot. Finalist prošle sezone Lige nacija stekao je još veći ugled i renome

8.2.2024.
11:20
Profimedia
VOYO logo

Pod svodovima konferencijskog centra Maison de la Mutualite u Parizu danas od 18.00 se održava ždrijeb skupina Lige nacija za sezonu 2024./25., u sklopu Kongresa UEFA-e.

Image
'ZAŠTO NE SRBE' /

Igor Pamić za Net.hr: 'Njihova želja da igraju s Hrvatskom dovoljno govori koliko su opterećeni nama'

Image
'ZAŠTO NE SRBE' /

Igor Pamić za Net.hr: 'Njihova želja da igraju s Hrvatskom dovoljno govori koliko su opterećeni nama'

Trenutak je to za povijest, jer se hrvatska nogometna reprezentacija, nogometni brend u svijetu kojeg predvodi Zlatko Dalić, naš najuspješniji nogometni izbornik, nalazi u prvom potu, odnosno jakosnoj skupini...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

KSW 91 iz Češke 17. veljače ekskluzivno pratite na Voyo

To je dokaz koliko su Vatreni narasli. Međutim, našim nogometašima prijete jake momčadi, skupina smrti, okršaj sa Srbijom kojeg zagovara čitava Srbija u ovim trenucima, jedni Nijemci, Francuzi, Portugalci, Danci...

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Foto: Pixsell/Igor Soban
Image
Foto: Pixsell/Igor Soban

Hrvatska se u prvom jakosnom razdredu nalazi s preostale tri reprezentacije koje su sredinom lipnja prošle godine nastupile na završnom turniru, Španjolskom, Italijom i Nizozemskom.

Međutim, status nositelja za sobom ne povlači izbjegavanje jakih suparnika. Zadnje izdanje Lige nacija, koje je Hrvatskoj donijelo poraz od Španjolske u finalu nakon izvođenja jedanaesteraca, gurnulo je u drugu i treću jakosnu skupinu neke velesile svjetskog nogometa, dok se u četvrtoj nalaze najuspješnije reprezentacije B razine, među kojima je i spomenuta Srbija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Pa se tako u drugoj jakosnoj skupini nalaze - Portugal, Danska, Mađarska i Belgija, dok su jedni Nijemci u trećem potu, kao i Francuzi.

Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Image
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL

Hrvatska tako ponovno može izvući "skupinu smrti", nakon što je u prošlom izdanju ovog natjecanja završila prva u grupi s Danskom, Francuskom i Austrijom. U toj grupi smo oduševili. Francuze smo dobili po prvi put ikad i to usred Pariza s 1-0. Danci nam također nisu mogli parirati, kao ni Austrijanci u hrvatskom grotlu u Beču. To su samo neki od ključnih trenutaka puta hrvatskih jurišnika prema svom prvom finalu Lige nacija.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Sad joj se može dogoditi da, recimo, izvuče skupinu s Portugalom, Francuskom i Srbijom, ali može proći i puno bolje s Mađarskom, Poljskom i Izraelom. Engleska je ispala u ligu B. Naravno, možemo dobiti i Njemačku koja se želi vratiti stazama stare slave. Ipak se radi o jednoj od najjačih nogometnih velesila ikad. Bosna i Hercegovina i Hrvatska u grupi jamčilo bi jednu pravu pozitivnu nogometnu feštu.

Možemo opet igrati s Belgijom kao i u Katru na SP-u. Oni su uvijek TOP, iako možda mrvičak precijenjeni, mišljenje je autora ovih redaka...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Idemo malo na Srbe. Naravno, okršaj Hrvatske i Srbije u bilo kojem sportu izaziva posebni naboj, htjeli ili ne htjeli, zbog svega što se dogodilo... u nogometu, srazovi Hrvatske i Srbije su više od sporta... neki srpski portali već sad sve crtaju za utakmicu Hrvatske i Srbije u Ligi nacija, veliki optimizam vlada da će upravo Vatreni i Orlovi biti zajedno u grupi. "Pa da konačno vidimo tko je bolji", - mišljenje je mnogih nogometnih pratitelja u Srbiji.

Ankete vrište i u nekima više od 60% ispitanika želi sraz s Hrvatskom. Blic Sport piše kako "Hrvati svrstavaju Orlove u skupinu smrti."

Tekst se nastavlja ispod oglasa

"Komšije bi najradije izbjegli balkanski derbi", stoji u pisanju spomenutog portala.

Vratimo se mi malo u povijest. Kako je ona "nacrtala" priču? Dakle, u dosadašnjim međusobnim susretima, Hrvatska i Srbija, odnosno SR Jugoslavija, igrale su četiri puta - u kvalifikacijama za odlazak na Euro 2000. na Marakani "bez struje" i na Maksimiru, te za SP 2014. godine u Brazilu, isto na Marakani i u Zagrebu na Maksimiru... samo, bila su to sasvim dva suprotna vremena, oprečna susreta nas i njih...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Od "iznenadnog" nestanka struje na Marakani, hvatanja za međunožje Roberta Jarnija od strane Zorana Mirkovića na Maksimiru, pa do starta za pamćenje Joea Šimunića nad Sulejmanijem u Beogradu... utakmice Hrvatske i Srbije u nogometu ostaju zauvijek u pričama.

Image
Foto: Profimedia
Image
Foto: Profimedia

Prvi susret Hrvata i Srba u nogometu, za EP 2000. je bio bliže ratu pa su emocije bile uzavrelije, ali i obračun drugi, godinama poslije, je bio vruć, emotivan...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Hrvatska protiv Srbije na reprezentativnoj A razini u nogometu ima jednu pobjedu, tri su ogleda završila remijem, a propala je SR Jugoslavija izborila je Euro 2000., dok je Hrvatska preko baraža došla do SP-a 2014. godine.

Inače, novo izdanje Lige nacija kasnije ove godine donosi novitete pa će, za razliku od prijašnjih godina, iz svake skupine plasman u nokaut fazu natjecanja ostvariti po dvije nogometne reprezentacije. Dakle, neće se igrati samo polufinale i finale, već i četvrtfinalne dvoboje...

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo kolo Lige nacija na rasporedu je od 5. do 7. rujna, a grupna faza natjecanja završava 19. studenoga 2024. Četvrtfinalni susreti na rasporedu su od 20. do 25. ožujka 2025. godine, a završni turnir igrat će se od 4. do 8. lipnja iduće godine.

Liga nacija važna je zbog kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2026. godine, u kojima će samo osvajači skupina ostvariti izravan plasman na smotru u SAD-u, Meksiku i Kanadi.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

U dodatne kvalifikacije plasirat će se 12 drugoplasiranih te četiri najbolje momčadi iz Lige nacija koje nisu uspjele izboriti nastup kroz kvalifikacije.

Jakosne skupine za ždrijeb grupa u Ligi nacija

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prva jakosna skupina: Španjolska, HRVATSKA, Italija, Nizozemska
Druga jakosna skupina: Danska, Portugal, Belgija, Mađarska
Treća jakosna skupina: Švicarska, Njemačka, Poljska, Francuska
Četvrta jakosna skupina: Izrael, Bosna i Hercegovina, Srbija, Škotska

Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo