OZBILJAN NOVAC / Ako Hrvatska osvoji Ligu nacija HNS-u se smiješi pravo bogatstvo: Cifra na pragu povijesnog srebra iz Rusije

Image
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Osim financijske pomoći, osvajanje ovog natjecanja će također pomoći u narednim kvalifikacijama za Europsko prvenstvo

23.9.2022.
18:33
Sanjin Strukic/PIXSELL
VOYO logo

Hrvatska je u četvrtak upisala veliku i iznimno bitnu pobjedu rezultatom 2-1 protiv Danske u Maksimiru pred 22 tisuće navijača. Bila je to utakmica petog kola Lige nacija u kojoj su Vatreni dominirali u većem djelu susreta, a strijelci su bili Borna Sosa i Lovro Majer za naše te Eriksen za goste. Hrvatska je tako na korak do prolaska među četiri najbolje europske momčadi što Vatrenima pruža šansu da pokušaju osvojiti samo natjecanje.

Image
NAVIJAO JE ZA DANSKU? /

VIDEO Ovo su reakcije srpskog komentatora na pobjedu Hrvatske: Urlao na pogodak Danske pa ostao šokiran

Image
NAVIJAO JE ZA DANSKU? /

VIDEO Ovo su reakcije srpskog komentatora na pobjedu Hrvatske: Urlao na pogodak Danske pa ostao šokiran

Sve se mijenja

Evo kako se situacija mijenja, nakon dvije sezone kako je natjecanje koje smo nazivali nepotrebnim i nebitnim, odjednom postalo "bitno". U prethodne dvije sezone natjecanja smo bili na rubu ispadanja u Ligu B, 2018. godine nas je spasilo proširenje skupina s tri na četiri sudionika pa nije bilo ispadanja, dok u drugoj sezoni smo ostali u najvišem rangu zbog gol razlike.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNS je nakon velikog uspjeha Hrvatske na Svjetskom prvenstvu u Rusiji na račun uprihodio 29 milijuna eura, a sad smo odlučili saznati koliko bi financijske pomoći Savez mogao dobiti eventualnim osvajanjem Lige nacija. U tom slučaju UEFA bi na račun HNS-a uplatila 14 milijuna eura što je ozbiljan novac. Ako ćemo zaokružiti to bi onda bila polovica onog iznosa iz Rusije kad smo uzeli povijesno srebro.

Novac nije jedini dobitak

Ono što još treba naglasiti je činjenica koliko osvajanje ovog natjecanja može biti od koristi ako ne gledamo financijsku stranu. Vatreni će svakako na ždrijebu za Europsko prvenstvo u Njemačkoj 2024. godine biti u prvom potu što znači da će im protivnici biti nominalno slabiji suparnici odnosno oni s manjim koeficijentom.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Prvo mjesto u toj skupini vodi izravno na veliko natjecanje, dok drugoplasirani ima priliku otići u dodatne kvalifikacije kako su naši reprezentativci 2018. godine i došli do Svjetskog prvenstva u Rusiji. Sad dolazimo do slučaja, što ako Hrvatska osvoji Ligu nacija? U tom slučaju će i treće mjesto koje inače ne bi donijelo ništa pomoći da momčad ipak igra dodatne kvalifikacije gdje se sastaje 12 zemlji u tri mini turnira, a iz svakog po jedan ide na Euro.

Nakon pet kola u našoj skupini Hrvatska je prikupila deset bodova te imamo bod više od Danske kontu uoči zadnjeg kola grupne faze koje će igrati na domaćem terenu protiv Francuske, dok će naši reprezentativci gostovati u Beču protiv Austrije u odlučujućem susretu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo