BEZOBRAZLUK SPORTSKOG ČINOVNIKA: / Glavni tajnik HOO-a još se jednom narugao sportašima

Image

Na medijski skromno popraćenoj konferenciji za novinare Hrvatskog atletskog saveza, predsjednik Ivan Veštić rekao je da Hrvatski olimpijski odbor njegovom savezu trenutno duguje 423.000 kuna.

18.9.2016.
14:30
VOYO logo

VELIKA SRAMOTA VLADE I HOO-a: Najbolja hrvatska sportašica šest mjeseci nije dobila stipendiju!

Već sljedećeg dana, u Večernjem listu oglasio se glavni tajnik HOO-a Josip Čop i sve negirao sljedećim riječima:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„Kao prvo, nije im taj novac dužan HOO, nego država. Ministarstvo treba slati taj novac, ali on ne dolazi potrebnom dinamikom. Zato bih volio da gospodin Veštić svoje strelice usmjeri na pravu adresu, jer HOO samo transferira novac. Mi ne možemo nešto proslijediti ako to nemamo, pa neka se HAS-ov čelnik obrati Ministarstvu.“

Image
Image

Rekao je osim toga prvi operativac krovne udruge hrvatskog sporta i sljedeće:

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„To nije krivnja HOO-a, nego sustava koji ne funkcionira. Trenutačno imamo obveza prema savezima u iznosu od 16 milijuna kuna, pa takva dinamika ne može podmirivati aktualne potrebe nacionalnih saveza... Nijedna politička stranka u izbornom programu nije spomenula sport. To što smo osvojili rekordan broj medalja i što smo po tome 17. na svijetu nije donijelo nikakav pomak. Niti je bolje financiranje sporta niti su ispunjene naše želje da se status sportaša izjednači sa statusom estradnih umjetnika...“

KOMENTAR: Sjajni hrvatski olimpijci oborili su rekord usprkos ‘sabotiranju’ države i HOO-a!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Nije htio otkriti iznos svoje plaće od 45.338 kuna bruto

Točka na „i“ bila je izjava o korištenju vrhunskih sportaša u marketinškim kampanjama od kojih novac uglavnom odlazi na neke druge projekte:

IMA LI KRAJA TOJ ‘CRNOJ RUPI’: HOO preuzima dugove Sportske televizije!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

„HOO ponekad moli sportaše da se uključe u aktivnosti sponzora, pri čemu se ne može reći da oni od toga nemaju koristi. Brojni su sportaši u razvojnim programima HOO-a, dobivaju stipendije i opremu i ne vidim problem da suradnja bude dvosmjerna. Osim toga, mnogi sportaši imaju popust na gorivo. Također, možemo pomoći Veštiću da pronađe sponzore, no neka ne miješa kruške i jabuke.“

Od prve do zadnje riječi ova izjava glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa običan je cinizam i bezobrazluk jednak samo... ha, jednak samo brojnim sličnim izjavama i postupcima glavnog tajnika HOO-a Josipa Čopa u zadnjih 11 godina.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ne treba, naime, zaboraviti da je upravo zbog njegovog bahaćenja i bezobrazluka započelo i ovo višegodišnje neproduktivno i traumatično natezanje između HOO-a i Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta.

MINISTAR ODGOVORIO SPORTAŠIMA NA NEREALNO OBEĆANJE HOO-a: ‘Javite se budućem ministru financija’

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naime, početkom 2013. godine iz Ministarstva su zatražili sistematizaciju radnih mjesta u HOO-u s pripadajućim koeficijentima, a Čop im taj dokument nije želio dostaviti. Pokazalo se da je to zato što nije htio otkriti visinu svoje plaće koja je iznosila 45.338 kuna bruto. Zato se oglušio na spomenuti zahtjev, zbog čega je HOO-u i hrvatskom sportu bio stopiran prijenos sredstava od igara na sreću.

Image
Image

Iako se predsjednik HOO-a Zlatko Mateša hvalio da je sve brzo izgladio na sastanku s tadašnjim ministrom Željkom Jovanovićem, mira više nije bilo. I Vlada i Sabor od tada su odbacili sva godišnja izvješća HOO-a, pod posebnim nadzorom inspekcije i revizije stalno su i HOO i Sportska televizija, isplate HOO-u kasne, a komunikacija između HOO-a i ministarstva odvija se preko pisama, novina i advokata.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

MATEŠA I ČOP ODUŠEVLJENI: Dobili su novu osobu kojoj će moći slati dramatična pisma

Bilo da u resornom ministarstvu sjede Željko Jovanović i Petar Skansi, Vedran Mornar i Tomislav Paškvalin ili Predrag Šustar i Janica Kostelić, Mateša i Čop, eto, nikako ne uspijevaju pronaći zajednički jezik s vladajućima. Sportaši i sportski djelatnici su sve skloniji tvrdnji da se sve to događa zato što više nitko ne želi imati posla s njima dvojicom. Nemoguće je, kažu, da hrvatski sport i sportaši odjednom nisu zanimljivi ni jednoj vlasti.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Veštić: 'Naš dužnik je HOO, a ne Ministarstvo'

No, vratimo se još malo Čopovom odgovoru predsjedniku našeg uvjerljivo najuspješnijeg sportskog saveza u posljednjih deset godina (pet olimpijskih, šest svjetskih i sedam europskih medalja). Kaže glavni tajnik HOO-a Veštiću da „svoje strelice usmjeri na pravu adresu, jer HOO samo transferira novac“.

Ta je izjava upravo skandalozna jer je prema članku 96. njihovog Statuta, HOO taj koji savezima osigurava sredstva za sve aktivnosti. Slikovito rečeno, kad glavni tajnik HOO-a kaže čelniku nekog nacionalnog sportskog saveza da se za novac obrati Ministarstvu, to je isto kao i kad bi otac rekao svojem sinu da po džeparac ide blagajniku poduzeća u kojem on (otac) radi!

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

„Naš dužnik je HOO. Proračun HAS-a je usvojila skupština HOO-a. Dakle, po vertikali ja nemam pravo ići u nadležno ministarstvo. To je posao i dužnost HOO-a. Zar ne bi bilo nepristojno da preskačem svoje krovno tijelo kojem ova uloga pripada i po važećem zakonu“, kaže Veštić, komentirajući i ciničnu Čopovu ponudu o pronalaženju sponzora:

„Bilo bi lijepo kad bi tako bilo, ali to nuditi u situaciji kad se atletičari koriste za potrebe HOO-a od kojih ni oni ni HAS nemaju ništa, malo je ponižavajuće. Podsjetit ću da je najbolja hrvatska atletičarka sudjelovala u kampanji jednog sponzora HOO-a na način da su pojedinci osigurali sebi kartice za gorivo od cca. 15.000 kuna, a toj istoj atletičarki i nekolicini ljudi u HAS-u dane su kartice s popustom na gorivo od 3 posto?! To vam je litra goriva od Zagreba do Splita.“

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NASTAVLJU PO STAROM: Ministar Mornar otkrio veliku istinu o blokadi u HOO-u

Čopova izjava da „HOO samo transferira novac“ otvara još nekoliko pitanja. Primjerice, može li taj servis biti jeftiniji i efikasniji? Može li ga se obavljati s manje ljudi, ali tako da novac uvijek na vrijeme stiže savezima? Mora li se događati da, primjerice, tekvondaši ne odu na svjetski kup ili dizači utega na svjetsko prvenstvo?

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

Moraju li veslači i karataši do posljednjeg trena strepiti hoće li otići na europsko prvenstvo, a onda ipak otputovati, ali samo zato jer su čelnici saveza provlačili privatne kartice i zaduživali se? I ,da, za cijelo to vrijeme Čop uredno isplaćuje plaće sebi i stručnim službama HOO-a „jer mu je to zakonska obveza“!

Za sve navedeno, međutim, nije glavni krivac Čop, već predsjednik HOO-a Zlatko Mateša koji ga, unatoč izrazitom nezadovoljstvu cijelog sportskog miljea, iz sasvim nejasnih (ili, možda, jasnih?) razloga već više od desetljeća drži na mjestu glavnog tajnika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Image
Image

I on se u Večernjem prije nekoliko dana obrušio na brojne hrvatske institucije zbog toga što još uvijek nije donesena nacionalna strategija sporta, što sportaši nemaju poput estradnjaka zdravstvenu i mirovinsku zaštitu, što su premale naknade za odličja na velikim natjecanjima, što Ministarstvo unutarnjih poslova i Ministarstvo obrane zapošljavaju samo 28 sportaša i to u pričuvnom sastavu, bez zdravstvenog i mirovinskog osiguranja itd.

Nije, naravno, objasnio što on to uopće već 14 godina radi na mjestu čelnog čovjeka hrvatskog sporta kad baš ništa od navedenoga nije riješeno?!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

NOVI HRVATSKI JUNACI JEDVA SPAJAJU KRAJ S KRAJEM: ‘Posao u HV-u nam je propao, nemamo ni zdravstveno ni mirovinsko’

Sport je u izbornoj kampanji spomenuo samo ministar policije

Inače, Čop nije u pravu kad kaže da u nedavnoj izbornoj kampanji nitko nije spomenuo sport.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Spomenuo ga je dosadašnji i vjerojatno budući ministar unutarnjih poslova (u ovom slučaju bolje zvuči sinonim ministar policije) Vlaho Orepić koji je upravo čelnike HOO-a prozvao zbog načina na koji raspolažu novcem.

Pa, eto, ako dobije priliku, nitko mu ne brani da kod nadležnih institucija malo potakne raspravu o tome.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Otok iskušenja
Senorita 89
Versailles
hABAZIN VS. mAGYAR
default_cta
Brak na prvu
Hell's kitchen
Trumbo
Ljubavna zamka
Vlakovi
default_cta
Pevačica
Obiteljske tajne
Brak na prvu Australija
Cijena strasti
VOYO logo