Za proizvodnju struje trebate prave cipele!

MEMS (mikro elektro-mehanički sustav) tanki je „pametni“ uređaj koji se sastoji od računalnog čipa i mikro komponenti poput senzora, zupčanika, kanala, ogledala i aktuatora.

Dr. Ville Kaajakari, izvanredni profesor elektrotehnike na Louisiana Tech University for Micromanufacturing, privukao je pažnju američkog stručnog online časopisa MEMS Investor Journal koji je široj javnosti predstavio njegov rad, prenosi portal znanost.com. Kaajakari je razvio tehnologiju koja prikuplja energiju iz malog generatora koji je ugrađen u potplate cipela.

MEMS (mikro elektro-mehanički sustav) tanki je „pametni“ uređaj koji se sastoji od računalnog čipa i mikro komponenti poput senzora, zupčanika, kanala, ogledala i aktuatora. Kaajakarijeva se inovativna tehnologija zasniva na novim električnim krugovima za regulaciju napona koji učinkovito pretvaraju piezoelektrična pražnjenja u korisni napon za punjenje baterija ili za izravno napajanje elektroničkih uređaja.

“Ova tehnologija može koristiti, primjerice, planinarima koji trebaju uređaj za lociranje u slučaju nesreće i slično”, kaže Kaajakari i dodaje “Može se koristiti i za napajanje prijenosnih elektroničkih uređaja bez baterija”.

MEMS Investor Journal nezavisna je publikacija koja stručnoj javnosti i zainteresiranim potencijalnim investitorima predstavlja najnovija dostignuća u industriji mikro elektro-mehaničkih sustava (MEMS).

Kako pisanje časopisa prenosi znanost.com, prikupljanje energije privlačan je način za napajanje MEMS senzora i uređaja za lociranje poput GPS-a. Međutim, loša strana tehnologija prikupljanja energije je u niskoj razini energije koju mogu dati, budući da današnji uređaji traže više snage za rad. Kaajakarijev izum koristi jeftini polimer kao sondu koja ima metaliziranu površinu za električni kontakt. Za razliku od konvencionalne keramičke sonde, polimerni generator energije je mekan i otporan, zadovoljavajući tako uvjete ugradnje u cipele.

Osim za napajanje senzora i uređaja za lociranje, Kaajakarijev generator energije u cipeli može se koristiti za napajanje RF transpondera i GPS prijemnika. “U konačnici, naš je cilj da podignemo razinu proizvedene energije do točke da možemo uz senzore napajati i druge prijenosne uređaje poput mobilnih telefona”, objasnio je Kaajakari.

Imaš komentar?

Još iz rubrike

Povratak na Net.hr