Otkriven drevni misterij - pročitajte zašto se topla voda smrzne brže od hladne

Mpemba efekt zaokuplja umove tisućljećima - mučio je Aristotela, Francisa Bacona i Renea Descartesa.

9.11.2013.
9:28
VOYO logo

Tim fizičara na Tehnološkom sveučilištu Nanyang u Singapuru objavio je ono što smatraju rješenjem Mpemba efekta - fenomena bržeg smrzavanja tople vode od hladne, odnosno one na sobnoj temperaturi. Mpemba efekt dobio je ime po tanzanijskom studentu Erastu Mpembi koji je 1969. godine napisao znanstveni rad o tom ponašanju vode na primjeru bržeg smrzavanja tople smjese za sladoled u odnosu na rashlađenu masu.

A lani je Royal Society of Chemistry (Kraljevsko društvo za kemiju) ponudilo tisuću funti nagrade onome tko najbolje objasni ovaj efekt. Javilo se preko 21 tisuće znanstvenika, a nagradu je odnio Nikola Bregović sa Zagrebačkog sveučilišta, koji je izveo niz eksperimenata u laboratoriju Prirodoslovno-matematičkog fakulteta. Ustvrdio je da do lakšeg smrzavanja tople vode dolazi zbog stvaranja konvekcijskih struja između molekula. Konvekcija je gibanje toplije tekućine prema hladnijoj, a tim se strujanjima prenosi toplina s vode više temperature na vodu niže temperature.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Strujanja koja uzrokuje promjena temperature, tj. prijenos toplinske energije s molekule na molekulu

Za fenomen je odgovorna i razlika u gustoći vode unutar iste posude, koja ponovno ovisi o njenoj temperaturi, tvrdi Bregović, podsjećajući na svima poznatu činjenicu da je voda najgušća na temperaturi od 4 Celzijeva stupnja, i ona zbog svoje gustoće ostaje pri dnu, a rashlađena voda isplivava na površinu. A važna je i manje poznata činjenica da se voda ne ledi na nula stupnjeva, nego na hladnijim temperaturama.

//www.youtube.com/embed/p1IgVXUZ7po

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dakle, ono što je Bregović zaključio jest da su ta konvekcijska strujanja intenzivnija u vodi od 50-ak stupnjeva i da ona ne prestaju u trenutku kada se temperatura spušta 20-ak stupnjeva. U uzorku koji je u početku imao 20-ak stupnjeva tom logikom ima manje gibanja uzrokovanog razlikama u temperaturi - on je homogeniji, ujednačeniji po temperaturi od onoga koji je ranije bio zagrijan pa stavljen na hlađenje. Kada se voda počinje hladiti i voda hladnija od 4 stupnja počinje izlaziti na površinu, dolazi do još jačeg miješanja i strujanja.

Voda nije obična tekućina

Doktori Sun Changqing i Xi Zhang sa sveučilišta u Singapuru odlaze korak dalje i objašnjavaju fenomen vezama među molekulama i unutar njih, tvrdeći da brzina oslobađanja energije ovisi od početnog stanja u kojem se nalazi voda. Naime, svaka molekula vode vezana je za susjednu molekulu elektromagnetskom poveznicom, tzv. vodikovim vezama. One su odgovorne i za površinsku napetost, koja je, pak, odgovorna za visoku temperaturu vrenja vode, makar u usporedbi s drugim tekućinama. A unutar molekula vode postoje kovalentne veze, koje su jače i drže kisik "pričvršćen" za dva atoma vodika.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dvojac navodi da odnosi između tih dviju veza - vodikovih i kovalentnih - proizvode ovaj efekt. Uobičajeno je da se kod zagrijane tekućine kovalentne veze rastežu između atoma i tu pohranjuju energiju. Zbog utjecaja vodikovih veza, u vodi je to drugačije: kovalentne veze se uslijed zagrijavanja skraćuju, pohranjujući energiju. I zato, vjeruju znanstvenici, ove veze prilikom hlađenja oslobađaju daleko više energije.

Magija

"Grijanje pohranjuje energiju skraćivanjem i ukrućivanjem veza između vodika i kisika. Hlađenjem, veze između vodika i kisika otpuštaju energiju brzinom koja eksponencijalno ovisi o količini početno pohranjene energije i zato se događa Mpemba efekt", navodi Changquing.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za kraj poslužimo se mislima Nikole Bregovića, čiji su rad kao najbolji izdvojili između desetaka tisuća drugih, o molekuli H2O: "Ova mala jednostavna molekula začuđuje nas i intrigira svojom magijom".

Nešto vas je oduševilo, naljutilo, rastužilo ili potaknulo da potražite dodatne informacije? Za slanje konstruktivnih, smislenih komentara uveli smo posebnu adresu komentari@portal.net.hr kako bismo i dalje saznali što mislite o temama o kojima pišemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Namjera nam je redovito objavljivati komentare čitatelja za koje procijenimo da su konstruktivni te da iz njih svi zajedno možemo nešto naučiti.

Pišite nam.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Toma
Gledaj od 29.travnja
VOYO logo