VIDEO: Komet stoljeća zasjat će poput mjeseca na nebu?

Komet ISON koji su otkrili ruski astronomi Vitalij Nevski i Artiom Novičonok iz Roscosmosa trenutno se nalazi u blizini Jupitera, objavila je NASA. Za sada je vidljiv kao blaga svjetlost koja se kreće kroz svemir, no kako se bude približavao Suncu u studenom, mogao bi upriličiti pravi spektakl.

“Komet ISON je sungrazer (obitelj kometa koja prolazi blizu Sunca). Njegova orbita će ga odvesti blizu Sunca, i to bi mogao biti spektakularan prizor”, kazao je Karl Battams iz Naval Research Laboratoryja.

Komet ISON trenutno je vidljiv jedino s velikim teleskopom, a prema tvrdnjama NASA-inih stručnjaka, kako se godina bude približavala svome kraju, mogao bi postati vidljiv golim okom, čak i usred bijela dana, prenosi portal redorbit.com.

Matthew Knight iz opservatorija Lowell u Flagstaffu u Arizoni ističe kako komet čak i sada, unatoč velikoj udaljenosti, jako svijetli, a po njegovu se sjaju može zaključiti da izbacuje prašinu i plinove iz jezgre čiji bi promjer mogao biti između jednog i deset kilometara.

Ili spektakl ili uništenje

Komet ISON proći će kroz Sunčevu atmosferu 28. studenog na udaljenosti nešto većoj od milijun kilometara od Sunčeve površine. Iako postoji mogućnost da komet do tada ne preživi, ukoliko preživi, mogli bismo ga vidjeti tako svijetlog kao što je Mjesec na noćnom nebu. To je navelo neke novinare da ga nazovu kometom stoljeća.

Ipak, kako su kometi jako nepredvidljivi, iz NASA-e ističu kako je za takve ocjene prerano, te da postoji mogućnost da se ne dogodi baš ništa od navedenog. Naime, potencijalno opasni za komet mogu biti Sunčevo zračenje i plimne sile koje ga mogu uništiti. Taj je scenariji doživio komet Elenin kada se približio Suncu 2011. Pri tom valja imati na umu kako je komet Elenin bi mnogo manji.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr