Kod Umaga pronađeno naselje pod morem!

U uvali Zambratiji u blizini Umaga pronađeno je potpopljeno prapovijesno naselje koje datira iz razdoblja od kasnog neolitika, a otkrivena je i histarska brodica iz 12. do 10. stoljeća prije Krista.

”Uz nekolicinu arheoloških lokaliteta, poznatih na širem području oko Zambratije, nedavno su na svjetlo dana izronili arheološki nalazi koji se svojom unikatnošću mogu svrstati u sam vrh arheoloških otkrića”, rekla je predstavljajući rezultate istraživanja Ida Koncani Uhač.

Još u rujnu 2008. godine, u podmorju uvale Zambratija na području današnje ribarske lučice gdje je investitor Lučka Uprava Umag – Novigrad obavljao radove na produženju postojećeg lukobrana, Arheološki muzej Istre proveo je zaštitno arheološko istraživanje.

Tijekom istraživanja arheolozi i ronioci su obavili pretraživanje podmorja i na sjevernom dijelu uvale, pri čemu su na morskome dnu uočili brojne tragove drvenih ostataka. Probnim istraživanjem provedenim iste godine ustanovljeno je kako se radi o potopljenom prapovijesnom naselju iz razdoblja od kasnog neolitika do ranog bakrenog doba.

Nalazište se danas nalazi na dubini od 2,5 – 3,20 metara, a prostire se na površini od oko 10.000 metara kvadratnih. Na osnovi dosadašnjih rezultata istraživanja, pretpostavlja se da su naselje tvorile kuće izgrađene na pilonima od hrastova drveta koji su, zbog toga što se nalaze u mulju morskog dna, izuzetno dobro očuvani. Probnim istraživanjem manje površine unutar naselja, uz drvene pilone, otkrivena je veća količina životinjskih kostiju i brojni ulomci prapovijesnih keramičkih posuda.

Radiokarbonskim analizama određivanja datuma starosti koje su dobivene iz uzoraka drveta pilona pokazale su kako se naselje vremenski smješta između 4.230 i 3.980 godine prije Krista, prenosi portal Parentium.com

Pronađeni su i drveni ostaci broda, tzv. histarske brodice. Analizom uzoraka ustanovljeno je kako je brod iz razdoblja od 12. do 10. stoljeća prije Krista.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr