Kod Križevaca pao meteorit

Već drugi put u samo godinu dana baš na područje Križevaca pao je meteorit. Pretpostavlja se da je ‘stigao’ s Jupitera ili Marsa. U atmosferu je ušao brzinom 13,4 km/s na visini 90 km kraj Žumberačkoga gorja. Prije pada je preletio sjeverno od Zagreba.

Malo sjevernije od Križevaca prije nekoliko dana pao je meteorit težak kilogram i pol. Stoga su se astronomi bacili u potragu kako bi ga našli. Prema mišljenju astronoma Korada Korlevića iz Višnjana, uzme li se u obzir orbita sliči materijalu koji je došao s Marsa i Jupitera.

Meteorit je oko ponoći 10. svibnja ušao u atmosferu brzinom 13,4 km/s na visini 90 km kraj Žumberačkoga gorja. Preletio je sjeverno od http://danas.net.hr/specijal/zagreb i, po svemu sudeći, pao malo sjevernije od Križevaca.

Proletio i asteroid veličine školskog autobusa

“Težak je oko kilogram i pol. Još se obrađuju podaci”, kazao je za 24 sata Korlević dodajući da se čudi tome što je i lani baš na području Križevaca pao još jedan meteorit.

“To je neobično jer je Hrvatska velika zemlja i mogao je pasti bilo gdje, a pao je ponovno na istom području”, rekao je Korlević koji je dodao i kako je u nedjelju relativno blizu Zemlje prošao asteroid veličine školskog autobusa. U slučaju da je išao na Zemlju uništio bi, dodaje, mnoge gradove.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr