PEKING OBJAVIO

‘IZVAN KONTROLE’: Kineska svemirska postaja strmoglavljuje se prema Zemlji

Nakon mjeseci sumnji, Kina je napokon potvrdila kako njena prva svemirska postaja gubi visinu te pada prema Zemlji, kao i da je ‘potencijalno izvan kontrole’, piše IFLScience.

Pad se očekuje sljedeće godine

Viši službenik Kineskog svemirskog programa otkrio je na konferenciji za medije kako će svemirska postaja Tiangong-1 najvjerojatnije pasti na Zemlju do 2017.. Dodao je kako je trenutačno neoštećena te da orbitira na visini od oko 370 kilometara.

“Na temelju naših proračuna i analiza, većina dijelova svemirskog laboratorija izgorjet će tijekom pada”, rekao je Wu Ping, zamjenik direktora kineskog ureda za svemirske letove s ljudskom posadom.

Službenici kažu kako će svemirska agencija nastaviti pratiti kretanje Tiangonga-1 te objaviti nove informacije o očekivanom dolasku.

Tiangong-1
Snimka iz vremena dok je kineska svemirska agencija još imala kontrolu nad svemirskom postajomFoto: china.org.cn

Gubitak kontrole

Tiangong-1 je 10,3 metra dugačak svemirski laboratorij, a njegovo ime znači ‘Nebeska palača’. Lansiran je 2011. kao prva kineska svemirska postaja s ljudskom posadom.

Misija je završila ovog ožujka. Ali otad su mnogi astronomi primijetili kako svemirska postaja djeluje kao da besciljno luta orbitom bez kontrole te se sve više približava Zemlji.

Tišina kineskih vlasti samo je pojačavala sumnje.

Kineski predstavnici nisu komentirali koliko još imaju kontrole nad svemirskom postajom. Ali s obzirom na njihovu procjenu vremena pada, vjerojatno jako malo.

Kina je prošloga tjedna lansirala novu eksperimentalnu svemirsku postaju Tiangong-2.

Imaš komentar?

Povratak na Net.hr