komentar zorana šprajca / Alvarez je prva mjerodavna osoba koja je javno rekla ono što nitko nije

Do kraja mjeseca Alvarez mora isplatiti kamate za obveznice, sredinom mjeseca plaće, a do kraja tjedna mora smiriti i namiriti dobavljače

Zoran Šprajc

4.4.2017.
22:18
VOYO logo

Hrvatskoj javnosti se večeras predstavio Antonio Alvarez, novi šef Agrokora, čovjek kojeg je Sberbanka dovela kako bi pokušao sanirati stanje u Agrokoru, stanje koje mu je ostavio njegov prethodnik, Ivica Todorić i njegova Uprava.

A kakvo je to stanje dovoljno govore i njegove prve riječi:  "Nema garancije da ćemo uspjeti".

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alvarez je za operaciju spašavanja Agrokora doveo devet svojih specijalaca među kojima je samo jedna Hrvatica Marija Šimović, ali i ona dolazi iz američke tvrtke Alvarez i Marsal.

Osim što je svojim otvorenim nastupom održao lekciju iz komunikacije bivšoj upravi, Alvarez je i prva mjerodavna osoba koja je javno rekla ono što nitko nije. Stanje u Agrokoru je mnogo ozbiljnije nego što su nas uvjeravali pojedini članovi Vlade i bivša uprava Agrokora.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

PROČITAJTE VIŠE: 

>> Tko su ljudi novog šefa Agrokora: donosimo biografije Alvarezovih suradnika

Tekst se nastavlja ispod oglasa

>>Antonio Alvarez o stanju u Agrokoru: 'Ne postoji garancija da ćemo uspjeti'

>>RTL-ova ekskluzivna anketa: građani ne žele da Vlada spašava Ivicu Todorića!

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Alavarez naime danas počinje trku s vremenom, što je i sam naznačio.

Do kraja mjeseca mora isplatiti kamate za obveznice, sredinom mjeseca plaće, a do kraja tjedna kako god zna mora smiriti i namiriti dobavljače koji trenutno jedini drže Agrokor na životu.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Za sve to hitno mu treba 300 milijuna eura, a Sber banka ih sigurno neće odobriti prije nego što dobije kompletnu sliku o dubiozama bivše uprave.

A da su u Agrokorove financijske akrobacije koje sada treba raščistiti Alvarez i društvo uključene i neke hrvatske banke govori i priopćenje Hrvatske narodne banke koja se prvi put oglasila od izbijanja krize najvećeg hrvatskog dužnika. 

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Kažu kako je sačuvana stabilnost financijskog sustava te da kontinuirano provjeravaju izloženost banaka. Ali naveli su i kako "postoje indicije da su usprkos provedenim mjerama i danim nalozima, neke kreditne institucije nalazile načina preuzete rizike prikriti pred regulatorom".

Drugim riječima HNB kaže kako su u muljažama s kreditima i mjenicama, neke banke itekako duboko umočene, ali ne toliko da bi mogle ugroziti financijski sustav.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

HNB posebno ističe kako su "nažalost posljedice takvih prekršaja zakona samo prekršajne; vjerojatno je sada dobar trenutak za razmatranje uvođenja kaznenog djela protiv financijske stabilnosti, kažu u HNB-u".

U trku s vremenom istodobno se uključila i država koja ne skriva namjeru da preuzme kontrolu nad Agrokorom ukoliko Alvarez ne uspije stabilizirati poslovanje. U Sabor je stigao famozni Lex Agrokor koji državi daje ovlast da na zahtjev dužnika, dakle Agrokora imenuje svog povjerenika koji će biti bog i batina svim vjerovnicima.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Dobavljači u njemu vide osigurač da u procesu restrukturiranja neće biti izigrani, no Zakon je i u Saboru i u javnosti naišao na brojne kritike. Zanimljivo je kako je Zakon predstavio Mostov ministar pravosuđa koji je nakon toga rekao da on nema ništa sa zakonom jer ga je radilo ministarstvo gospodarstva Martine Dalić.  

Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču