komentar zorana šprajca / Prodajete li kruh, piletinu, hrastovinu ili fore - prolaze samo najbolji i najjeftiniji

U par mjeseci Super Tole je s par zabrana i zakona riješio sve probleme hrvatske poljoprivrede. Naravno, Tolušić nikad takve zabrane nije izdao ili napisao jer ih ne može i ne smije napisati

Zoran Šprajc

13.7.2017.
22:32
VOYO logo

Suptilno poput navijača Torcide koji za Hajduk navijaju tako da Bugarima u auto ubace baklju, za Hrvatsku navija i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić. On je svoje baklje  ubacio u Lidl i Kaufland doduše samo verbalno.

Ministar je, naime, na svom Facebooku ta dva trgovačka lanca prozvao zbog uvoza kruha i peciva i pozvao kupce da kod njih, ali i kod svih ostalih koji nešto uvoze - ne kupuju.  

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Ali ako se država i ministar Tolušić još malo napregnu umjesto bojkota mogli bi se sjetiti da je zapravo potpuno nepotreban izbor toliko vrsta kruha i peciva i da samo komplicira život domaćim proizvođačima pa bi bilo jednostavnije propisati da se u Hrvatskoj smije  prodavati samo jedna vrsta kruha, obični polubijeli.

Čak štoviše kako bi se lakše planirala proizvodnja moglo bi se točno odrediti koliko kriški kruha svaki građanin može dobiti. U tu svrhu svako kućanstvo bi mjesečno dobivalo određen broj bonova koje bi smjeli razmijeniti za kruh.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Eto, to već imaju u Sjevernoj Koreji i stvar savršeno funkcionira već 70 godina.

Doduše, ministar bi mogao utjecati i na smanjenje PDV-a i malo povećati konkurentnost domaće poljoprivrede jer Hrvatska ima najveći PDV na prehrambene proizvode u Europi. Ali to je već ozbiljan posao pa dok se to ne dogodi dobre su i ove fore. I nije prvi put da ih čujemo.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Tako je spasitelj naše poljoprivrede, kojeg već zovu Super Tole, usred afere sa salmonelom prodao foru kako će smanjiti uvoz pilećeg mesa. Onda nam je prodao foru kako će zakonom regulirati broj hrvatskih proizvoda na policama dućana. Jedna od najvećih fora bila mu je kako će zabraniti izvoz hrastovine.

U par mjeseci Super Tole je s par zabrana i zakona riješio sve probleme hrvatske poljoprivrede.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Naravno, Tolušić nikad takve zabrane nije izdao ili napisao jer ih ne može i ne smije napisati, kao što nikome ne smije i ne može zabraniti ni uvoz ni izvoz bilo kojeg proizvoda. Hrastovina se i dalje jednako izvozi, a piletina se i dalje jednako uvozi. Jer Hrvatska je članica Europske unije, a tržište Europske unije je jedinstveno tržište na kojem za sve vrijede ista pravila.

Prodajete li kruh, piletinu, hrastovinu ili fore - prolaze samo najbolji i najjeftiniji. Ali fore dobro zvuče pa su ministrove fore u tom smislu dosta konkurentne jer su dosta jeftine.

Tekst se nastavlja ispod oglasa

Osim toga Kaufland, Lidl kao i svi ostali lanci zapošljavaju hrvatske, a ne kineske radnike, a sumnjamo da su oni spremni plaćati ministrove fore ma kako bile jeftine.

Inače, na Twiteru kažu kako je HDZ zadnji koji se smije buniti protiv uvoza jer su već dva premijera - uvezli. Jednog iz Kanade, drugog iz Bruxellesa.

Tekst se nastavlja ispod oglasa
Imaš priču? Javi nam se!
Imaš priču, ekskluzivu ili jednostavno temu za koju bi se trebalo čuti? Javi nam se, a mi ti jamčimo anonimnost.
Pošalji priču